Na zatmění Slunce míří do USA desítky Čechů. Výlet je stojí víc než dovolená v Karibiku

Praha – Ve Spojených státech se dnes lidé těší na první zatmění Slunce po 99 letech. Jejich nadšení se odráží i ve vyprodanosti hotelů a jejich cenách. Za neobvyklým jevem však necestují pouze Američané, nechtějí si ho nechat ujít ani Češi.

První zatmění Slunce po letech, které mohou Američané vidět, bude nejlépe viditelné z úzkého pásu napříč Spojenými státy. Státy, kterými tento pás prochází, se tedy musely přichystat na zvýšený nápor turistů. Dorazili lidé ze všech koutů USA, ale také z jiných zemí světa.

Státy, v nichž bude možné zatmění pozorovat, jsou Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Missouri, Illinois, Kentucky, Tennessee, Georgie a Jižní Karolína. Jedná se o státy, které na veliký turismus nejsou zvyklé, mnoho z nich se ho však rozhodlo využít. Za pokoj tak zájemci zaplatí přemrštěné ceny.

Mnozí nadšenci si pokoj rezervovali již rok dopředu, aby měli jistotu, že budou mít kde bydlet. Těsně před 21. srpnem jim však některé hotely oznámily, že je jejich rezervace zrušená a že si musí připlatit i několikanásobek ceny. V Oregonu si hotely říkají i o pětinásobek původní ceny a jedna noc vyjde i na v přepočtu 23 tisíc korun.

Pro americký server KGW se vyjádřil rozčílený zákazník Steven Addams, který pokoje rezervoval pro své přátele v březnu roku 2016. Rezervaci měl potvrzenou za 136 dolarů za noc (3 025 korun – pozn. redaktora). Krátce před příjezdem přátel Addams volal, aby se ujistil, že je všechno v pořádku.

Místo toho se však dozvěděl, že se stal problém v systému, všechny rezervace byly zrušeny a hotel nyní stojí 1 000 dolarů na noc. „Uvědomili si, že mohou více vydělat. Je to ale problém, ničí tím plány spousty lidí,“ prohlásil Addams.

Mimo jiné hotely již nějakou dobu hlásily, že jsou vyprodané, proto je jedinou možností mnoha zájemců vytáhnout stan a usadit se někde na louce. Podle amerických médií se kvůli tomu hasiči připravují na zvýšené množství požárů, kdyby se vymkly kontrole ohně v tábořištích.

Na zatmění se však chystají i Češi, ačkoliv přesné číslo není známo. „O tomto nemáme přehled, neorganizují to české kanceláře,“ komentoval pro EuroZprávy.cz Jan Papež za Asociaci cestovních kanceláří České republiky. Z českých společností nabízela výlet za zatměním společnost America Tours.

„Nabízeli jsme dva zájezdy, Jeden byl delší, lidé ještě před tím pozorovali Perseidy, ten jsme pořádali ve Wyomingu. Ten kratší je v Tennessee,“ uvedl za America Tours Antonín Krucký pro EuroZprávy.cz. Na jejich delší výlet prý jelo deset lidí, zatímco na kratší sedm.

Dalších 30 se za pomoci America Tours na zatmění vydalo po vlastní ose. Nejednalo se však o nijak levnou záležitost. Delší výlet stál nadšence 79 990 korun, zatímco ten kratší 59 990. Společnost přitom obstarala pouze snídaně, zbytek stravy je na turistech samotných.

Související

Více souvisejících

Zatmění slunce astronomie USA (Spojené státy americké) cestování

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Zdroj: David Holub

Další zprávy