Sonické zbraně: Dříve hudba budoucnosti, dnes kosí americké diplomaty

Havana - Před několika týdny Spojený státy zveřejnily, že několik amerických diplomatů na Kubě, se stalo obětí "blíže neupřesněných incidentů". Útoky začaly minulý podzim a několik velvyslanců nyní trpí fyzickými příznaky. Mezi postiženými jsou i kanadští reprezentanti.

Symptomy zahrnují ztrátu sluchu, bolesti hlavy nebo neschopnost udržet rovnováhu. Několik diplomatů i s rodinami museli být hospitalizováni, někteří si následky nejspíš ponesou do konce života.Reportéři z CBS oznámili, že lékařské záznamy naznačují možnost sonického útoku. Agentura Associated Press po několika týdnech vyšetřování dospěla k závěru, že diplomaté byli napadeni pokročilou sonickou zbraní, která fungovala mimo rozsah slyšitelného zvuku a byla nasazena buď uvnitř, nebo mimo jejich bydliště.

Koncept akustických zbraní není žádným sci-fi. Státy je vyvíjejí už dlouho a nasazeny byly už i v České republice - v březnu použili policisté zvukové dělo k rozehnání násilných potyček mezi fanoušky Baníku a Opavy. Zvuk, který vydává, je tak nesnesitelný pro ucho, že lidé raději utíkají.CNN ve své reportáží uvádí, že některé případy byly doprovázeny slyšitelnými zvuky připomínající bzučení malých brouků nebo jemné škrábání kovem po podlaze. Zároveň CNN také uvádí, že "sofistikovanost útoku přivádí americké úředníky k podezření, že je zapojená i třetí země. Možná jako pomsta USA a Kanadě, nebo se snaží rozostřit vztahy obou zemí s Kubou.

Související

Kuba

Záhada akustických útoků na diplomaty vyřešena? Vědci našli viníka, tohle nikdo nečekal

Záhadné zvuky v domech amerických diplomatů v Havaně, které v roce 2017 Washington označil za akustické útoky na občany USA, způsobili cvrčci. Tvrdí to v nejnovější studii dva vědci z univerzit v Kalifornii a britském Lincolnu, kteří analyzovali nahrávku pořízenou diplomaty na Kubě. Vědci nicméně nevyloučili, že se diplomati mohli stát terčem jiných útoků, po nichž si stěžovali na zdravotní potíže.

Více souvisejících

akustický útok na Kubě Kuba zbraně sluch Kanada USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy