Největší hrozby lidstva? Islámský stát a klimatické změny

Washington - Nejvíce se lidé obávají globálního oteplování a terorismu, ukazují výsledky ankety Pew Research Center. Autoři položili otázky lidem po celém světě. Výjimku tvoří Rusko a Spojené státy, kde druhou příčku obsadila hrozba kybernetických útoků.

Že je globální oteplování hrozbou, si uvědomují nejen politici, ale i lidé. Za nejpravděpodobnějšího viníka případné katastrofy označili obyvatelé ze 13 zemí právě klimatické změny. Jako mnohem palčivější problém se ale jeví Islámský stát - 17 zemí si myslí, že je potřeba co nejrychleji vyřešit terorismus.V USA ale pro globální oteplování hlasovalo jen 56 procent dotazovaných. Až 74 procent Američanů se obává Islámského státu, druhou příčku pak obsadily kyberútoky. Výsledky tak můžou odrážet aféry kolem prezidentských voleb, ale i konspirační teorie doprovázející srážky dvou vojenských torpédoborců. Zpravodajci totiž hojně pracují s teorií, že Rusko zasáhlo v minulém roce do prezidentských voleb, čímž je otázka kybernetické bezpečnosti pro Američany velmi aktuální. Donald Trump navíc veřejně kritizuje studie o změně klimatu a rozhodl se odstoupit od Pařížských dohod podepsaných 200 státy po celém světě.

Studie se zúčastnilo 41 953 lidí ze 38 zemí a probíhala od března do května. Podle autorů největší znepokojení z globálního oteplování vykazují obyvatelé Latinské Ameriky. Jižní Ameriku by přitom následky nezasáhly tak ničivě jako některé africké země. Zvyšování hladiny oceánů, sucho a záplavy by nejvíce ohrozily ostrovy a chudší oblasti. Rusko je naopak zemí, kde problémy světa vnímají úplně jinak. Globální oteplování se v anketě dostala až na 5. příčku, přední místa obsadil Islámský stát, špatná ekonomika, uprchlická krize a vliv USA. Autoři dotazníku to nedokáží dost dobře vysvětlit. Vladimír Putin sice neodsoudil Trumpa za odstoupení od Pařížských dohod, v minulosti však několik řekl, že globální oteplování je jedno z největších hrozeb, kterému lidstvo čelí.

Související

Ilustrační fotografie.

Nenormální únorové počasí. Je o více než šest stupňů tepleji

Čeští meteorologové předpokládají, že letošní únor bude nejteplejším únorem v Česku v historii měření. Na sociální síti X to v pondělí uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V průměru je zatím o více než šest stupňů tepleji oproti dlouhodobému průměru. 

Více souvisejících

globální oteplování Donald Trump Vladimír Putin Terorismus anketa

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy