V Texasu kvůli povodním uvízla i Češka s malými dětmi. Nemohli jsme odjet, cesty jsou pod vodou, říká

Praha/Houston – Bouře Harvey a následné katastrofální povodně, které zaplavily státy Texas a Houston, se dotkly i Čechů. Mladá Češka se dvěma malými dětmi kvůli počasí si musela nedobrovolně prodloužit pobyt ve městě Sugar Land u Houstonu. Záplavy způsobené bouří Harvey si zatím podle neoficiálních zpráv vyžádaly 30 obětí, desítky lidí se pohřešují.

Žena měla odlet od příbuzných plánovaný na pondělí, minulý pátek ale byl zrušen. „V tu dobu byl hurikán ještě daleko nad pobřežím. Teď bychom sice také po dálnici odjeli, ale nájezdy na hlavní cesty jsou zatopené. Svítí sluníčko, dalo by se být na zahradě, u bazénu, ale čekáme, zda se dnes v noci podle předpovědi rozlije řeka Brazos," popsala situaci v telefonickém rozhovoru pro ČTK Riana Kvačková.

Uvedla také, že v nedalekém Richmondu, je už řeka rozlitá, a že v Sugar Land to vypadá, že se voda přelije přes umělé bariéry, které se ještě v noci zvyšovaly Chválí si ale, že v místě, kde se stavějí nová střediska, se současně s tím stavějí několik metrů vysoké bariéry a že města se na pravidelné hurikány připravují. „Vědí to, že hurikán přijde a odejde, tenhle je ale výjimečný tím, jak byl pomalý a jak velké množství vody spadlo na jedno místo. Je tu rovina, nemá to kam odtéct," říká.

V domě příbuzných Kvačkové prý nikdy neměli s hurikánem potíže, je daleko od pobřeží a vždycky ztratí na síle, než do města dorazí. Teďa le byala v místě jejího pobytu ve dvoupatrovém domku byla nařízena evakuace. „Nemohli jsme ale odjet, protože cesty už byly zaplavené. Stěhovali jsme věci do patra, začali připravovat jídlo, měla jsem poslední balíček plen," vypočítává. Okolí není podle ní celé zaplavené, ale pokud je pod vodou desetimetrový úsek silnice, takže odjet prostě nejde.

Dobře zatím podle ženy funguje organizace záchranných prací, zásobování i třeba prodej základních potravin. „V obchodě, který včera otevřeli, pouštěli zákazníky po částech, kluci čekali ve frontě třeba 40 minut, ale všechno bylo v klidu a všichni pořídili, co bylo potřeba," řekla mladá maminka.

„Je to neuvěřitelné, máme stále internet, televizi, plyn elektřinu, dodávky vody.... myslím, že to tu zvládají velmi dobře," říká mladá Češka. Období paniky podle ní už v rodině polevilo, vždycky ráno se sejdou se sousedy a baví se o tom, jak prožili noc. A připravují se na to, že snad brzy bude stavu ohrožení konec a bude možné opravovat domy.

Související

Více souvisejících

hurikán Harvey (srpen 2017) Texas, USA povodně v USA USA (Spojené státy americké) češi Povodně

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy