Chemičkou v Houstonu otřásly exploze

Houston - V chemickém závodě Arkema u Houstonu se dnes ozvaly dvě exploze. Továrna je plná uskladněných nebezpečných látek, které jsou kvůli výpadku chlazení nestabilní. Oznámil to šéf továrny Rich Rowe, uvedla v noci na dnešek agentura AP.

Ze zatopeného chemického závodu Arkema u Houstonu byly dnes ohlášeny exploze a stoupající kouř. Podnik předem ohlásil, že hrozí vznícení uskladněných nebezpečných látek, které jsou kvůli výpadku chlazení nestabilní. Zaměstnanci byli odvoláni a lidé v okruhu 2,5 kilometrů s předstihem evakuováni. O explozi informovaly úřady texaského okresu Harris a houstonská televize Fox 26. Arkema později zprávu o explozi potvrdila a upozornila, že hrozí další výbuchy.

Firma dostala informaci o situaci ve dvě hodiny ráno místního času (v 9:00 SELČ). Podle houstonského serveru Chron bylo nutné hospitalizovat zástupce šerifa města Crosby, kde se továrna nachází. Muž se nadýchal kouře. Devět dalších zaměstnanců úřadu odjelo do nemocnice z preventivních důvodů.

"Upozorňujeme místní občany, že materiál skladujeme na několika místech v podniku a že hrozí další výbuchy. Prosíme, aby se nevraceli do evakuované zóny, dokud úřady neohlásí, že je to bezpečné," uvedla Arkema v prohlášení.

MORE: Deputies near Arkema chemical plant in Crosby complained of headaches, dizziness after 2 reported explosions. https://t.co/fX5QV8OtAr pic.twitter.com/iqtQvjr06O

— KPRC 2 Houston (@KPRC2) 31. srpna 2017

Texaský Houston čelí následkům hurikánu a bouře Harvey, která v regionu vyvolala rozsáhlé záplavy.

"Přišli jsme klíčové chlazení materiálů, který nyní může explodovat a následně způsobit silný požár," řekl Rowe o uskladněných látkách, které je k udržení ve stabilním stavu nutné chladit. Areál podniku je zaplaven do výšky takřka dvou metrů.

Rowe dále uvedl, že vedení podniku nemá možnost explozi předejít. Výbuch podle něj nastane, jakmile začne stoupat teplota. Počítá se s tím, že to bude v příštích šesti dnech. "Bude to podobné jako velký požár vyvolaný vznícením benzinu. Oheň bude výbušný a bude intenzivní," řekl. Podle něj se bude uvolňovat černý kouř, který může podráždit oči, kůži a plíce.

Očekává se, že nejintenzivnější bude požár v objektu samotném, ale z preventivních důvodů už byli evakuováni lidé z oblasti v okruhu 2,5 kilometru.

Chemický závod francouzského koncernu Arkema se nachází v Crosby, což je asi 40 kilometrů severovýchodně od Houstonu. Továrna vyrábí organické peroxidy, což jsou vysoce hořlavé a výbušné látky, často reaktivní a těkavé.

Související

Více souvisejících

Texas, USA USA (Spojené státy americké) hurikán Harvey (srpen 2017) Arkema (Chemička v Houstnu USA)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy