Irma řádí v plné síle: Kuba evakuuje turisty, na zpustošené ostrovy míří pomoc

Havana/Miami - Hurikán Irma směřuje ke Kubě, kam by měl dorazit dnes ráno (odpoledne SELČ). Kubánské úřady nechaly evakuovat na 10.000 turistů z pobřežních oblastí, kterým hrozí záplavy kvůli očekávanému prudkému dešti a velkým vlnám.

Na Kubě, k níž se Irma blíží doprovázena větry o rychlosti přes 270 kilometrů v hodině, byla vyhlášena pohotovost v několika pobřežních oblastech východní a severní části. Platí mimo jiné pro turisty vyhledávaná města Santiago de Cuba a Camagüey.

Vláda nechala přemístit 10.000 cizinců, z nichž většina pochází z Kanady. Přes 6000 z nich bylo přepraveno do letoviska Varadero nedaleko metropole Havany, která se podle předpovědí nachází mimo území přímého vlivu hurikánu.

Dominikánská republika či skupina menších ostrovů v souostroví Malé Antily se již pomalu vzpamatovává z ničivého přechodu Irmy. Francie poslala na Svatý Martin 100.000 porcí jídla, což prý odpovídá čtyřdenním zásobám. Záchranné týmy a zásoby vysílá rovněž Británie či Nizozemsko. Slyšet je přitom množštví kritických názorů tvrdících, že evropské státy s reakcí poněkud zaspaly. Velké obavy panují ze situace na Haiti, kde žije mnoho lidí v nevyhovujících příbytcích v pobřežních oblastech a řada z nich neuposlechla pokyny k evakuaci.

Hokejový klub Florida Panthers pronajal letadlo, kterým své hráče a další zaměstnance dopraví i s rodinami a domácími zvířaty do bezpečí před očekávaným víkendovým úderem hurikánu Irma. Z Fort Lauderdale dnes odletí zhruba osmdesátičlenná výprava do Bostonu. Hráči budou moci využívat komplex ve Springfieldu, kde sídlí farmářský tým Panthers.

"Když bude potřeba, můžeme tam zahájit kemp," řekl výkonný ředitel klubu Matthew Caldwell listu Miami Herald. "Doufáme, že to bude jen na pár dní a vrátíme se domů. Ale nevíme, co přijde," dodal. Nabídku využijí například Vincent Trocheck, Alexander Barkov, Derek MacKenzie a Roberto Luongo. Do kádru Floridy patří od léta i český útočník Radim Vrbata.

Související

Více souvisejících

hurikán Irma (září 2017) Kuba Svatý Martin (ostrov) Florida Panters USA (Spojené státy americké) Počasí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy