Hrozí největší tragédie od Fukušimy? Irma míří na jaderné elektrárny a největší skladiště nukleárního odpadu

Jižní Karolína – Po zpustošení Kuby míří bouře Irma dál na Floridu, kde se právě teď v chaotické evakuaci snaží zachránit přes 5,5 milionů lidí. Podle výpovědí místních je situace kritická, dochází jim jídlo i pohonné hmoty, silnice jsou beznadějně ucpané. Po pátku, kdy meteorologové Irmu označili stupněm nebezpečnosti číslo 4, se opět očekává její zesílení před tím, než zasáhne Spojené státy. Zatímco lidé prchají na sever, správci objektu v Savannah River Site v Jižní Karolíně bedlivě sledují zprávy, zda se bouře dostane až k nim. Nachází se zde totiž největší skladiště nukleárního odpadu z dob studené války.

Irma si vyžádala největší evakuaci v dějinách Spojených států, své domovy už opustila čtvrtina obyvatel jindy slunečné Floridy. Meteorologické odhady naznačují, že by bouře mohla proniknout hluboko do vnitrozemí, než se zcela uklidní. A za ohroženou oblast byl ještě v pátek označen i rozsáhlý bývalý vojenský komplex v Jižní Karolíně, které dnes slouží jako skladiště jaderného odpadu.

Během studené války se ve zdejších laboratořích vyráběly zbraně pro armádu i součástky do vesmírných lodí. Výsledkem jsou miliony galonů tekutého jaderné odpadu v nádržích a nespočet kontaminovaných předmětů pohřbených pod zemí. Správci SRS tvrdí, že objekt je vybudován tak, aby vydržel nepříznivé počasí jako bouře a povodně.

Jiného názoru je ale nezávislý jaderný analytik Stephen Schwartz, který tvrdí, že pokud Irma projde oblastí, bude to mít strašlivé následky. Podle něj se nachází v areálu 51 nádrží, kde je uchován ten nejnebezpečnější odpad. Méně rizikové věci jako jsou oblečení, rukavice či boty byly v minulosti vyházeny do jam a pokryté zeminou. „Vyprázdnit či utěsnit nádrže vyžaduje značná úsilí, jsou zapotřebí peníze i čas,“ řekl Schwartz. Podle něj je v ohrožení řeka Savannah, která protéká nedaleko. Záplavy by mohly kontaminaci rozšířit přes půdu a znečistit tok, který zásobuje pitnou vodou několik států.

The Savannah River Site vydala prohlášení, že jsou dobře připravení na živelné katastrofy. „Budovy jaderného výzkumu jsou velmi silné a objekt je chráněn vícestupňovým bezpečnostním systémem, který počítá i se scénáři extrémního počasí,“ stojí ve zprávě. Tiskový mluvčí taky uvedl, že v pohotovosti jsou týmy odborníků připraveni zasáhnout, v případě že zabudovaná bezpečnost selže.

Příchod hurikánu Irma bude zřejmě i nejvážnějším testem amerických jaderných elektráren po posílení jejich odolnosti vůči přírodním pohromám, které následovalo po havárii v japonské Fukušimě v roce 2011. Na floridském pobřeží, které podle předpokladů hurikán s rostoucí silou zasáhne v neděli, se nacházejí čtyři jaderné reaktory. Irma si bude razit cestu na jihozápad Floridy, kde jsou podle agentury Reuters dva reaktory elektrárny Turkey Point.

Firma Florida Power & Light (FPL), provozovatel elektrárny, reaktory před nástupem Irmy uzavře. Turkey Point je asi 40 kilometrů jižně od Miami. FPL rovněž zastaví reaktory v elektrárně ve městě St. Lucie na bariérových ostrovech při východním pobřeží. Elektrárna s dvěma jadernými reaktory leží 200 kilometrů severně od Miami.

Ředitel FPL Eric Silagy dnes na tiskové konferenci řekl, že jaderné elektrárny se zastavují 24 hodin před nástupem hurikánu už o síle prvního stupně. Obě floridské elektrárny jsou podle něj zabezpečeny před hurikánem silnějším než byl kterýkoli z těch, které poloostrov postihly. Před zaplavením je chrání umístění šest metrů nad úrovní moře.

Související

Více souvisejících

hurikán Irma (září 2017) USA (Spojené státy americké) odpady jaderný materiál

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy