Vandalové poškodili sochu Kryštofa Kolumba v New Yorku, ruce má zbarvené krví

New York - Sochu mořeplavce Kryštofa Kolumba v newyorském Centrálním parku poškodili neznámí vandalové. Postavě nabarvili ruce na červeno a na piedestal napsali výzvu proti nenávisti. Kolumbus je jednou z historických osobností, o které se vedou v USA spory.

Zatímco podle části lidí je přínos jeho plaveb pro kontakty "starého" a "nového" světa nezpochybnitelný, podle jiných se jeho lidé provinili násilím na domorodých obyvatelích, které začali Evropané po Kolumbově příjezdu masově zabíjet.

Zjevně protikolumbovské poselství nesly jak symbolicky krvavě červené ruce newyorské sochy, tak nápis "Nenávist nebude tolerována", který nechala správa parku odstranit. O tom, jak bude vypadat samotná nadživotní Kolumbova socha v budoucnu, se však bude rozhodovat na newyorské radnici.

Newyorský starosta Bill de Blasio nedávno rozhodl o vytvoření komise, která se bude zabývat pomníky historických postav, které jsou považovány za kontroverzní.

Reagoval tím na diskuse vyvolané odstraňováním soch generálů a jiných představitelů americké Konfederace, k němuž v poslední době sahají státy na jihovýchodě USA.

Samotný starosta největšího amerického města přitom prohlásil, že sochy by nemusely být rovnou odstraňovány a v některých případech by stačily doplňující tabulky s objasněním všech historických okolností.

Související

Santa María, Pinta a Niña na cestě za objevením Ameriky

Před 530 lety začala Kolumbova cesta k objevení Ameriky

Italský mořeplavec ve španělských službách Kryštof Kolumbus vyplul 3. srpna 1492 na svou první cestu přes oceán s cílem najít novou cestu do Asie, na níž by evropské lodě neohrožovalo Turecko. Během cesty, ze které se vrátil 13. března 1493, "objevil" Ameriku. Španělsku přinesla tato událost bohatství a moc, pro domorodce byla ale počátkem zkázy.
Kryštof Kolumbus

Vědci objevili místo, kde byl pohřben Kryštof Kolumbus

Španělským badatelům se podařilo objevit přesné místo, kde byl poprvé pohřben známý mořeplavec Kryštof Kolumbus. Informovala o tom dnes agentura AFP s odkazem na španělské námořní muzeum v Madridu. Místo se nachází ve středu města Valladolid. Tělo mořeplavce bylo po jeho smrti opakovaně přesouváno a nyní spočívá v katedrále v Seville.

Více souvisejících

Kryštof Kolumbus New York Sochy vandalství USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 32 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy