Grybauskaitéová v OSN kritizovala Moskvu za cvičení Západ 2017, ruští diplomaté odešli

New York – Před Valným shromážděním OSN dnes vystoupila také litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Mluvila o tom, že Rusko při společných manévrech na cvičení Západ 2017 nacvičuje útok na své západní sousedy.

Grybauskaitéová v nekompromisně formulovaném projevu řekla, že „Kreml nacvičuje scénář útoku na své sousedy, scénář útoku na Západ". Manévry jsou podle ní součástí informační války, která má v Evropě šířit nejistotu a strach. „Cvičení je jedním ze symptomů neschopnosti Kremlu ovládnout svou nenávist vůči Západu," varovala.

Na hranicích s pobaltskými státy a Polskem asi 100.000 ruských vojáků cvičí v útočných manévrech Západ 2017, řekla prezidentka o vojenském cvičení, kterého se podle ruských zdrojů účastní 12.700 vojáků. Jak pobaltské země, tak státy NATO označují scénář manévrů za neprůhledný a ruské počty zpochybňují.

Ještě před zahájením jejího projevu přítomní ruští diplomaté opustili na protest jednací sál. Grybauskaitéová jim vzkázala, že jejich země "se vměšuje do pořádání voleb, organizuje kybernetické útoky a šíří falešné zprávy a destabilizující propagandu".

Související

Dalia Grybauskaitė, litevská prezidentka

EU bude k žádosti Británie vstřícná, řekla litevská prezidentka. Jak to vidí Babiš?

Ostatní členské státy Evropské unie s velkou pravděpodobností vyhoví žádosti britské premiérky Theresy Mayové o odklad odchodu její země z EU. Otázkou, kterou musí dnes na summitu vyřešit, je délka tohoto zdržení. Novinářům to v Bruselu připomněla litevská prezidenta Dalia Grybauskaitéová, když při příchodu zmínila místo Mayovou požadovaného 30. června jen možnost prodloužení na konec května.

Více souvisejících

Dalia Grybauskaitéová (prezidentka Litvy) Litva OSN Západ 2017 (manévry) Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy