Mexikem otřásla hned dvě zemětřesení během několika dnů. Můžou mít spojitost?

Mexiko - Mexiko se sotva začalo zabývat následky jednoho velkého zemětřesení, když hlavní město ani ne po dvou týdnech ochromilo další. Lidé se proto samozřejmě ptají: Mají zemětřesení nějakou spojitost? Seismologové se už připravují na vášnivé debaty v následujících měsících, ale většina se spíše domnívá, že jde jen o pouhou náhodu.

7. září zasáhlo Mexiko zemětřesení o síle 8,1 Richterovy stupnice, v úterý pak další s magnitudo 7,1. Epicentra otřesů se nacházela asi 650 kilometrů od sebe. Druhé zemětřesení mohlo být samozřejmě velmi silným dotřesem, vědci ale tvrdí, že by muselo být epicentrum mnohem blíže, většinou jen do 100 kilometrů. Musí však ještě zjistit, zda se "stres" nějakým způsobem nedostal do zemské kůry, což pak zapříčinilo další tektonické pohyby.

Mexiko se nachází nad třemi velkými tektonickými deskami, podobné katastrofy tak můžeme očekávat i do budoucna. Zemětřesení ze 7. září bylo podle měření o dost silnější, ale číslo na stupnici ne vždy vypovídá o ničivosti. Neštěstí z úterního dne zasáhlo hustě obydlené hlavní město a obětí tak je mnohem více.

Vědci používají výpočetní programy k odhadnutí a vypočítání následků a škod. U nejnovějších otřesů předpokládají až 5000 zraněných a 200 mrtvých. Toto číslo však bylo příliš optimistické, záchranáři hlásí nejméně 245 mrtvých, ale číslo bude ještě stoupat, pokud vyprošťovací práce nebudou probíhat dostatečně rychle. Zemětřesení z roku 1985 o síle 8 Richterovy stupnice za sebou zanechalo odhadově 5 tisíc až 20 tisíc mrtvých.

Veřejnost proto tlačí na vědci, aby našli způsob předpovídání otřesů. To je podle nich nemožné, v dnešní době dokážeme říct, v jakých místech zemětřesení udeří, ale nedokážeme určit ani přibližný čas. Nanejvýš dokáží spustit varování, když se objeví první otřesy, což lidem dává maximálně pár vteřin na přípravu. Podle odborníků je pro lidi žijící v postižených oblastech nejlepší dodržovat základní pravidla přežití, tedy opustit málo pevné stavby a ukrýt se tam, kde nebudou ohroženi kusy padajících stěn.

Související

zemětřesení v Mexiku (23. června 2020).

Nejméně šest mrtvých po zemětřesení o síle 7,7 stupně v Mexiku

Nejméně šest lidí zemřelo při zemětřesení o síle 7,4 stupně, které v úterý zasáhlo jižní část Mexika. Dalších šest osob utrpělo zranění. Podle dostupných informací otřesy poškodily stovky domů a čtyři archeologická naleziště, a dočasně přerušily dodávku elektřiny pro více než 2,4 miliónu lidí. Pro tichomořské pobřeží Mexika, Střední a Jižní Ameriky bylo vydáno varování před cunami.

Více souvisejících

zemětřesení v Mexiku zemětřesení v Mexiku (19.9.2017)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy