O. J. Simpson byl podmínečně propuštěn na svobodu, odseděl si devět let

Las Vegas - Po devíti letech byl dnes podmínečně propuštěn na svobodu hráč amerického fotbalu a herec Orenthal James Simpson. V roce 2008 dostal za loupežné přepadení 33 let. Simpson již oznámil, že chce žít na Floridě.

O. J. Simpson (70) byl hlavním aktérem mediálně pozorně sledovaného proces, v němž byl obžalován z vraždy své exmanželky Nicole Brownové a jejího přítele Ronalda Goldmana. V říjnu 1995 ho porota soudu v Los Angeles obvinění zprostila.

Simpsonovi obhájci porotu přesvědčili, že případ v neprospěch obžalovaného z rasistických důvodů zmanipulovala policie (Simpson je Afroameričan, jeho exmanželka byla běloška). Mnozí z Američanů ale s výsledkem soudu nebyli spokojeni. V roce 1997 občanskoprávní rozsudek Simpsona uznal "odpovědným" za smrt obou lidí a nařídil mu vyplatit pozůstalým jako odškodné 33,5 milionu dolarů. Simpson ale svoji vinu vytrvale popírá.

V roce 2008 byl Simpson odsouzen ke 33 letům vězení za ozbrojené vniknutí do hotelového pokoje v Las Vegas a za únos dvou osob, které držely předměty spojené s jeho rodinou a sportovní kariérou. Kriminálního činu se dopustil se spolupachateli. V roce 2013 soud v Las Vegas zamítl Simpsonovu žádost o nový proces v této kauze. Konstatoval tehdy, že vina za loupežné přepadení a únos je dostatečně prokázaná a rozsudek oprávněný. Přezkoumat verdikt soud odmítl již v roce 2010.

V říjnu 2017 byl Simpson po devíti letech podmínečně propuštěn. K rozhodnutí příslušného výboru přispělo jeho dobré chování a přesvědčení, že bývalý hvězda amerického fotbalu nepředstavuje žádné riziko pro veřejnost.

Vězeňská správa podle mluvčí Brooke Keastové propustila Simpsona krátce po půlnoci místního času ve snaze vyhnout se mediální pozornosti. Před bránou vězení na něj čekal jeho přítel Tom Scotto. Kam přesně měla bývalá sportovní hvězda namířeno, však Scotto ani Keastová neuvedli.

Ačkoli při soudním líčení o svém propuštění Simpson oznámil, že chce znovu žít na Floridě, podle tamní vězeňské správy dokumenty požadované v případě jeho příjezdu vyplněny nebyly.

Simpson účinkoval ve třech desítkách filmů (například Skleněné peklo, série Bláznivá střela či Přejezd Kassandra), uvažovalo se o něm do hlavní role prvního dílu Terminátora. Rodák ze San Franciska (9. července 1947) od střední školy exceloval v americkém fotbalu, v NFL odehrál 11 sezon, nastupoval za Buffalo Bills (1969 až 1977) a San Francisco 49ers (1978 až 1979).

Související

O.

Zemřel O. J. Simpson. Podle rodiny podlehl rakovině

Ve věku 76 let zemřel O. J. Simpson, americký herec a někdejší hráč amerického fotbalu, který byl v 90. letech v ostře sledované kauze obviněn ze zavraždění bývalé manželky a jejího přítele a následně osvobozen. 
I na stará kolena vypadá Schwarzenegger pořád drsně.

Terminátora měl hrát O.J.Simpson, prozradil Schwarzenegger v novém dokumentu

Bývalý hráč amerického fotbalu O.J. Simpson měl být původně obsazen do kultovní role zabijáckého robota Terminátora ve stejnojmenném filmu. Producenti ale měli dojem, že by mu nikdo neuvěřil, že může někoho zabít, prozradil v novém dokumentárním seriálu Netflixu americký herec rakouského původu Arnold Schwarzenegger.

Více souvisejících

Orenthal James „O. J.“ Simpson Věznice USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy