Každý den jeden masakr? Útok v Las Vegas je 273. hromadnou střelbou v USA za posledních 275 dnů

Las Vegas/Washington – Útok v Las Vegas je největší hromadnou střelbou v historii Spojených států. S takovými střelbami, i když v menším měřítku, mají Spojené státy své zkušenosti. Jak informuje server The Independent, masakr v Las Vegas, při kterém podle dosavadních informací zemřelo 59 lidí, je 273. hromadnou střelbou v USA za posledních 275 dnů.

Když osamělý střelec Stephen Paddock zahájil palbu na koncertě v Las Vegas a zabil nejméně 59 lidí a více než 500 zranil, byla to podle statistik 273. střelba v Americe za posledních 275 dnů. V tentýž den byli tři lidé zabiti při střelbě, která vyplynula z „fyzické hádky" v centru města Lawrence v Kansasu. Den předtím byl zabit 15letý chlapec při střelbě v Memphisu v Tennessee. Další tři lidé byli zraněni.

Archiv pro násilné zbraně - nezávislá on-line databáze násilných incidentů v USA - definuje hromadnou střelbu jako incident, při kterém jsou střeleni čtyři nebo více lidí. Podle jejich záznamů bylo v USA v roce 2017 už 273 takových případů.

Tato bilance ale může být podhodnocena - jiná databáze, Mass Shootings Tracker, uvádí dokonce číslo 338. A aktuální rok se výrazněji neliší od těch minulých. Podle archivu bylo v roce 2016 v USA zaznamenáno 383 masových střeleb, a v roce 2015 358. Tato čísla výrazně překračují jakoukoli jinou rozvinutou zemi na světě, uvádí výzkum z vědců z University of Alabama.

Hannah Shearerová, advokátka právního centra pro předcházení násilí se zbraněmi, tvrdí, že je to proto, že násilí se zbraněmi je v USA je obecně častější než v jiných zemích. „Důvodem je právě to, že typ zbraní, které jsou nejčastěji používány v masových střelbách, nejsou v jiných zemích dostupné," řekla Shearerová pro The Independent . „To přispívá k nepřiměřeným mírám masového násilí v USA.“

Konkrétně poukázala na dostupnost poloautomatických zbraní nebo zbraní, které se mohou automaticky přebíjet. Pouze sedm států USA v současné době tyto zbraně zakazuje. Stephen Paddock, muž identifikovaný policií jako střelec z Las Vegas, údajně použil při útoku automatické nebo poloautomatické zbraně. Policie uvedla, že v té době měl v hotelovém pokoji až 10 zbraní . A doma jich měl ještě více. Nevadský zákon přitom neomezuje počet zbraní, které si jednotlivec může koupit.

Střelba z Las Vegas byla označena za nejnebezpečnější v historii USA, překonala loňský rekordní útok v nočním klubu Orlando. Při tomto úroku zemřelo 49 osob a 58 bylo zraněno. Shearerová uvedla, že masové střely se v posledních deseti letech zvýšily jak frekvencí, tak smrtelností. 

Související

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Oběti masakru v Las Vegas se dohodly na vyrovnání za stamiliardy dolarů

Přeživší a příbuzní 58 obětí masakru v Las Vegas z roku 2007 se dohodli s firmou MGM Resorts provozující hotel, z něhož se střílelo, na finančním vypořádání v celkovém objemu nejméně 735 milionů dolarů (téměř 17,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters to dnes uvedly právnická firma zastupující oběti i společnost MGM Resorts International.

Více souvisejících

střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) Stephen Paddock (střelec z Las Vegas) zbraně USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 10 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy