Masakr v Las Vegas vyvolává debatu o vlastnictví zbraní. Lidé se jich nechtějí vzdát

Las Vegas/Washington - Útok v Las Vegas je bezesporu tím nejhorším v moderních dějinách Spojených států. Útočník, který zabil nejméně 59 lidí a přes 500 zranil, vlastnil údajně 42 zbraní. Jako po všech střelbách se i nyní rozvířila debata o tom, zda nezpřísnit zákony ohledně vlastnictví a dostupností zbraní. Jenže jako pokaždé, i tentokrát se očekává, že zájem veřejnosti rychle opadne.

Právo na vlastnění zbraní je v Američanech zakořeněna velmi hluboko stejně jako myšlenka, že špatný člověk si zbraně opatří bez ohledu na regulace. Nadpoloviční většina obyvatel tvrdí, že by uvítali přísnější zákony ohledně zbraní, a přitom by neradi viděli, kdyby se regulace dotkla jich samotných. Podle průzkumu totiž více než 42 procent lidí má u sebe doma schovanou minimálně jednu střelnou zbraň.

Tři čtvrtiny vlastníků zbraní dokonce svoje právo označuje za základní, stejně tak jako právo na svobodu projevu nebo náboženského vyznání, stejného názoru je i 35 procent lidí, kteří žádné zbraně nevlastní. Jako nejčastější důvod lidé uváděli, že zbraň mají k vlastní obraně a že se cítí být ohroženi nástrahami moderního světa.

Většina se také domnívá, že dostupnost zbraní nemá vliv na četnost teroristických útoků. A pokud by přeci jen měla, pak by regulace omezila střelné incidenty, ale stoupl by počet útoků s použitím jiných nástrojů. Třeba v Evropě jsou mezi útočníky v posledních letech populární auta či kyselina. Názory na zbraně se také velmi liší napříč politickou preferencí. Studie ukázala, že mnohem více republikánů vlastní zbraně a naopak demokraté více brojí za zpřísnění zákonů.

Související

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Oběti masakru v Las Vegas se dohodly na vyrovnání za stamiliardy dolarů

Přeživší a příbuzní 58 obětí masakru v Las Vegas z roku 2007 se dohodli s firmou MGM Resorts provozující hotel, z něhož se střílelo, na finančním vypořádání v celkovém objemu nejméně 735 milionů dolarů (téměř 17,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters to dnes uvedly právnická firma zastupující oběti i společnost MGM Resorts International.

Více souvisejících

střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) zbraně Terorismus

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy