Povolit občanům vyzbrojit se? Profesor odkázal na čísla, která mluví jasně

NÁZOR - Američané si o sobě často myslí, že patří k výjimečnému národu a v mnoha ohledech mají pravdu, uvádí bezpečnostní analytik Peter Bergen, profesor z Arizonské státní univerzity. V komentáři pro server CNN se do širšího kontextu pokusil zasadit masakr v Las Vegas.

Pochmurné statistiky

Američané náleží k tolerantní, multikulturní společnosti, která vede svět k inovativnější a otevřenější budoucnosti, ať už prostřednictvím nových technologií nebo unikátnímu přijímání odlišných kultur, tvrdí Bergen. Dodává, že USA zároveň dominují světu i v oblastech, které často nejsou v souladu s představami, které mnoho Američanů o své zemi má.

Ve Spojených státech například končí za mřížemi větší procento obyvatel než v jakékoliv jiné zemi, včetně autoritářských režimů, jakými jsou Rusko a Čína, odkazuje analytik na statistiku Mezinárodního centra pro studium vězeňství. Doplňuje, že v žádné jiné vyspělé zemi také neumírá tolik osob v důsledku střelby svých občanů, jak ukazují pochmurná čísla společnosti Small Arms Survey.

Jen v roce 2011 tak podle FBI bylo v USA zastřeleno 11 tisíc lidí, nepočítaje sebevraždy střelnou zbraní, připomíná profesor. Vysvětluje, že navzdory všem racionálním obavám, které mají Američané z islamistického terorismu, existuje více než dvoutisíckrát vyšší pravděpodobnost, že budou zabiti ozbrojeným spoluobčanem než džihádistou. "Od útoků 11. září bylo džihádistickými teroristy zabito 95 Američanů, průměrně šest Američanů za rok," odkazuje odborník na data centra New America.

Pro srovnaní Bergen nastiňuje situaci ve Velké Británii, která má co do kultury a zákonů k USA blízko. Roční počet obětí střelby se tam pohybuje mezi 50 a 60, konstatuje expert. Dodává, že í pokud vezmeme v potaz pětinásobně větší populaci Spojených států, na území Spojeného království je zhruba čtyřicetkrát menší šance, že budete zabiti útočníkem se zbraní.   

"Zajisté, v Evropě dochází k občasným útokům s velkém počtem obětí, kdy jsou vrazi vyzbrojeni střelnými zbraněmi," přiznává analytik. Jako výjimky potvrzující pravidlo uvádí neonacistu Anderse Breivika, který v roce 2011 v Norsku zabil 77 lidí, a střelbu ve škole ve skotském Dunblane z roku 1996, při níž zahynulo 16 dětí.

Do kavárny s puškou

Motivy Stephena Paddocka, který v neděli večer spáchal nejhorší masovou střelbu v moderních amerických dějinách, nejsou zatím známy, poukazuje profesor. Připomíná však, že v hotelovém pokoji, odkud zastřelil nejméně 59 lidí a více než 500 dalších zranil, se našly desítky střelných zbraní.  

Paddock pocházel z Nevady, tedy ze státu, který povoluje otevřené nošení zbraní na veřejnosti, zdůrazňuje odborník a pokládá otázku, v jaké jiné civilizované zemi může občan legálně zajít například do kavárny Starbucks a držet při tom poloautomatickou pušku. "Druhý dodatek je pochopitelně druhý dodatek, tudíž americké zákony zajisté umožňují držení zbraní občany," připouští Bergen. Je podle něj však nepravděpodobné, že by zakladatelé USA měli v úmyslu umožnit americkým občanům opatřit arzenály k tomu, aby mohli zabít co nejvíce svých spoluobčanů.

Každý další podobný případ - od masakru ve škole v Sandy Hook po útok na gay klub v Orlandu - přináší jistou míru sebezpytování u americké veřejnosti i politiků ohledně mimořádné zbraňové kultury v USA, která se rozvinula v posledních letech a umožňuje prakticky každému získat střelecký arzenál, konstatuje expert. Dodává, že pokaždé však tento moment sebereflexe odezní.

Politickou sílu americké Národní střelecké asociace, která hájí absolutní platnost druhého dodatku, podle analytika dokazuje skutečnost, že i nebezpeční lidé zařazení do seznamu necelé tisícovky osob, jimž je zapovězeno cestovat letadlem, si mohou legálně koupit poloautomatickou zbraň. "Člověk může jen doufat, že tragické události v Las Vegas toto možná změní. Avšak s ohledem na to, že předchozí tragédie tuto smrtící rovnici nezměnily, je důvod k naději malý," píše Bergen.   

Američané jsou proto odsouzeni k anitutopické budoucnosti, kde účast na něčem natolik normálním, jako byly pracovní večírek v San Bernardinu v roce 2015, loňská párty v nočním klubu v Orlandu či nedělní hudební koncert v Las Vegas, lidi konfrontuje s vražednou realitou, že se mohou stát nevinnou obětí svých dobře vyzbrojených spoluobčanů, obává se profesor.    

Související

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Oběti masakru v Las Vegas se dohodly na vyrovnání za stamiliardy dolarů

Přeživší a příbuzní 58 obětí masakru v Las Vegas z roku 2007 se dohodli s firmou MGM Resorts provozující hotel, z něhož se střílelo, na finančním vypořádání v celkovém objemu nejméně 735 milionů dolarů (téměř 17,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters to dnes uvedly právnická firma zastupující oběti i společnost MGM Resorts International.

Více souvisejících

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas) střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) USA (Spojené státy americké) zbraně

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy