Střelec z Vegas věnoval útoku velkou přípravu. Podrobně vypočítal, jak zabít co nejvíc lidí

Las Vegas – O tom, že Stephen Paddock, který před týdnem při střelbě na koncertě v Las Vegas zabil 58 lidí, byl velmi inteligentním jedincem, už málokdo pochybuje. Nově zveřejněné důkazy svědčí o tom, že před samotným útokem dělal výpočty a poznámky o tom, jak co nejefektivněji zasáhnout co nejvíc lidí v davu.

Hned po zveřejnění fotografií z hotelového pokoje útočníka si mnozí všimli papíru na stolku. Policejní vyšetřovatel Dave Newton, který jako jeden z prvních rozrazil dveře a našel mrtvého Paddocka, televizi řekl, že na papíře byly Paddockovy podrobné poznámky. „Dělal výzkum o tom, kam se lidé začnou rozbíhat, až zaslechnou střelbu. Chtěl co nejvíc mrtvých.“

Další zdroje pak televizi CNN nebo agentuře Associated Press oznámily, že papír obsahoval převážně „čísla a matematické výpočty“. Pátrání po motivu zatím k ničemu nevedlo. Policie v prohlášení uvedla, že už prozkoumali více než 1000 ukazatelů, každý z nich však byl slepou uličkou. Tým odborníků dokončil i mapování Paddockova života od narození do doby smrti, k ničemu to však zatím nevedlo.

Paddock možná zvažoval i útoky na dva jiné festivaly než byl ten, na němž zabil 58 lidí a přes 500 osob zranil. Podle úřadů si najal pokoje s výhledem na hudební přehlídky v Las Vegas a Chicagu, které navštěvují desetitisíce lidí, informovala agentura AP. Podle policie rovněž zřejmě plánoval po svém činu uprchnout. Nakonec však před příchodem policie spáchal sebevraždu. Jeho motiv stále zůstává nejasný.

Vyšetřovatelé pokoušející se zmapovat Paddockovy přípravy na nejtragičtější masovou střelbu v dějinách USA podle AP zjistili, že měl zamluvený pokoj s výhledem na známý chicagský festival Lollapalooza. Podle nejmenovaného zdroje blízkého vyšetřování si jej rezervoval pouze na jediný srpnový víkend, kdy se přehlídka, každoročně lákající statisíce lidí, konala. Není však zcela jasné, zda vůbec do Chicaga ze svého několik tisíc kilometrů vzdáleného domova u Las Vegas dorazil.

Podle lasvegaského šerifa Josepha Lombarda si pronajal i další pokoj s výhledem na festival - tentokrát alternativní hudby - Life is Beautiful. Ten se ve městě kasin konal o týden dříve než přehlídka country hudby Route 91 Harvest, na níž z 32. patra hotelu Mandalay Bay nakonec zaútočil.

Lombardo rovněž řekl, že policie má důkazy, že hodlal po činu uprchnout. Vyšetřovatelé se rovněž domnívají, že měl komplice.

Související

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Oběti masakru v Las Vegas se dohodly na vyrovnání za stamiliardy dolarů

Přeživší a příbuzní 58 obětí masakru v Las Vegas z roku 2007 se dohodli s firmou MGM Resorts provozující hotel, z něhož se střílelo, na finančním vypořádání v celkovém objemu nejméně 735 milionů dolarů (téměř 17,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters to dnes uvedly právnická firma zastupující oběti i společnost MGM Resorts International.

Více souvisejících

střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) Stephen Paddock (střelec z Las Vegas) Las Vegas

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 24 minutami

Aktualizováno před 40 minutami

před 40 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí se příští týden nevrátí, teploty se ale ustálí

Příští týden se teploty v Česku ustálí. Ačkoliv se letní vedra nevrátí, naměříme po většinu týdne v maximech kolem 22 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy