Svědci popsali chaos při newyorském útoku. Mysleli si, že jde o vtip

New York - Klidné odpoledne ve čtvrti Manhattan zničehonic vyrušil křik lidí. Kolem třetí hodiny zde řidič uzbekistánského původu, který ve Spojených státech pobýval na zelenou kartu, vjel do cyklistů a začal zabíjet. Svědci začali okamžitě křičet a utíkat, někteří se však domnívali, že se jedná o pouhý halloweenský vtip.

Lidi, kteří v místě útoku byli ještě před policisty, popsali, že na těle obětí byly viditelné stopy po pneumatikách. Podle newyorské policie řidič najížděl hlavně do cyklistů na stezce, dokud nenarazil na další v auto v cestě. Poté vystoupil a mával airsoftovou zbraní a zbraní na paintball. Přitom křičel arabsky Alláhu akbar.

Svědek, který se představil jménem Matteo, stál v té době na mostě, když viděl, jak došlo k autonehodě. "Naklonil jsem se přes zábradlí a viděl jsem toho týpka, jak běhá do kola se zbraní v ruce," popsal. "Zničehonic se ozvaly čtyři střelné rány a všichni jsme se dali na útěk." Viděl také dva nehybná těla na zemi a zničehonic kolem 40 školáků běželo vyděšeně směrem k nim.

"Nejdřív jsme mysleli, že je to jen maketa zbraně. Že je to nějaký prank," řekl novinářům čtrnáctiletý student Laith Bahlouli. Jenže pak se ozvala střelba a všichni pochopili, že se jedná o vážnou situaci. Další svědek popsal útočníka, jak křičel na ulici. "Byl rozhodně frustrovaný, panikařil a byl zmatený."

Lidi utíkali od útočníka pryč, a přitom křičeli na ostatní, že má muž střelné zbraně. Ty se později ukázaly být airsoftovou zbraní a zbraní na paintball. Svou dodávkou však zabil osm lidí a nejméně 11 dalších zranil. Policisté potvrdili, že útočník byl postřelen do břicha a po lékařské péči ho nyní čeká výslech. Zločin je vyšetřován jako terorismus.

Související

Sayfull Saipov

Uzbek, jenž v New Yorku zabil autem osm lidí, se cítí nevinen

New York - Uzbecký přistěhovalec Sayfullo Saipov, který koncem října v New Yorku na stezce pro pěší a cyklisty zabil autem osm lidí a 12 zranil, se cítí nevinen ve všech 22 bodech obžaloby. Před federálním soudcem to dnes podle agentur za Saipovovy přítomnosti řekl jeho obhájce přidělený soudem.

Více souvisejících

Útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu (31. 10. 2017) Terorismus Islámský stát (IS) Policie USA New York

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy