Hrdinové newyorského útoku: Policista, který zastavil Saipova, i svědek

New York - Newyorský policista Ryan Nash v úterý na Manhattanu zastavil řádění atentátníka Sayfulla Saipova. Je proto oslavován jako hrdina, ačkoliv byl na místě činu náhodou.

Původně totiž přijel vyřešit jistý incident v nedaleké Stuyvesantově střední škole, napsal deník The New York Times. Nash Saipova, který byl ve středu obžalován z terorismu kvůli zabití osmi lidí, postřelil do oblasti břicha. Policista ale nebyl sám, kdo se útočníka pokusil zneškodnit, Saipova se snažil zastavit i jeden ze svědků události.

"Cítím to tak, že jsme jen dělali svou práci, jako tak každý den činí tisíce dalších policistů," řekl Nash na tiskové konferenci. "Chápu ale význam události a role, kterou jsme sehráli. Jsem vděčný za uznání, které se nám dostalo," dodal.

Nashe, kterého média hodnotí jako skromného člověka, veřejnost i úřady označují za hrdinu. Guvernér státu New York Andrew Cuomo prohlásil, že statečný Nash prokázal talentovanost a chrabrost policejního sboru. "Všichni mu tleskáme a blahopřejeme," dodal. "On i jeho spolupracovníci si zaslouží uznání obyvatel města," řekl na Nashovu adresu newyorský starosta Bill de Blasio, který policistu navštívil v nemocnici, kam byl převezen kvůli zvonění v uších, což očividně způsobil výstřel.

Nash byl jedním ze čtyř policistů, kteří v osudné úterní odpoledne přijeli na ošetřovnu Stuyvesantovy školy, kam byli přivoláni kvůli studentovi, který hrozil sebevraždou. Krátce po jejich příjezdu Saipov narazil před budovou školy vypůjčenou dodávkou do školního autobusu a z vozu, kterým zabil osm lidí a více než deset dalších zranil, vyběhl na ulici.

Policisté se rozhodli okamžitě zasáhnout a Nash, který se k Saipovovi dostal nejblíže, na něj devětkrát vypálil. Jedna ze střel útočníka zranila. K atentátníkovi, který i po zásahu střelou stále držel paintballovou a vzduchovou pistoli, okamžitě přiběhl jeden ze svědků a zbraně mu z rukou vykopl. Tento civilista se podle The New York Times se snažil Saipova zastavit již poté, co vystoupil z auta. Identitu tohoto civilisty deník nezveřejnil.

Související

Sayfull Saipov

Uzbek, jenž v New Yorku zabil autem osm lidí, se cítí nevinen

New York - Uzbecký přistěhovalec Sayfullo Saipov, který koncem října v New Yorku na stezce pro pěší a cyklisty zabil autem osm lidí a 12 zranil, se cítí nevinen ve všech 22 bodech obžaloby. Před federálním soudcem to dnes podle agentur za Saipovovy přítomnosti řekl jeho obhájce přidělený soudem.

Více souvisejících

Útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu (31. 10. 2017) Sayfull Saipov

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy