Trumpův exporadce Flynn prý mohl předat Gülena Turecku

Washington - Bývalý bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn dostal nabídku, aby za 15 milionů dolarů (329 milionů korun) vydal Turecku islámského duchovního Fethullaha Gülena.

 S odvoláním na své zdroje to dnes napsal list The Wall Street Journal (WSJ) s tím, že zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který objasňuje možné ruské zásahy do amerických prezidentských voleb, prověřuje, zda byl Flynn skutečně do údajného plánu zmocnit se Gülena zapleten. Gülena Ankara považuje za strůjce loňského neúspěšného puče proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Média již v březnu informovala, že Flynn se loni v září zúčastnil schůzky se členy turecké vlády, kde se diskutovalo o možnostech, jak se duchovního zmocnit a tajně poslat pryč ze země.

Flynn s tureckými činiteli o možnostech dostat Gülena ze země jednal podle USA Today také v prosinci. Tato schůzka upoutala pozornost amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), který kvůli podrobnostem jednání vyslechl nejméně čtyři lidi.

Jeden z vyslýchaných deníku WSJ řekl, se debatovalo například o možnosti dopravit duchovního soukromým letadlem na turecký vězeňský ostrov Imrali. Finanční nabídku za únos Gülena podle informací WSJ dostal Flynn spolu se svým synem Michaelem mladším.

Související

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.

Turecko žádá Švédsko a Finsko o vydání 33 osob s vazbami na Kurdy a Gülena

Turecko dnes požádalo Švédsko a Finsko o vydání 33 osob, které Ankara podezřívá z terorismu kvůli údajným vazbám na Kurdskou stranu pracujících (PKK) a organizaci klerika Fetullaha Gülena. Stalo se tak den poté, co Turecko podpisem společného memoranda upustilo od svých předchozích výhrad vůči vstupu obou severských zemí do Severoatlantické aliance. Švédsko a Finsko uvedly, že při projednávání žádostí z Ankary se budou řídit vlastními zákony.
Turecká armáda (Turkish Army)

V Turecku zadrželi přes 300 vojáků kvůli puči z roku 2016

Turecké úřady dnes zadržely přes 300 vojáků, které podezřívají z vazeb na duchovního Fethullaha Gülena, informovala agentura Reuters s odvoláním na turecké státní sdělovací prostředky. Ankara obviňuje Gülena, že zosnoval pokus o státní převrat z roku 2016.

Více souvisejících

Fethullah Gülen (turecký duchovní) Turecko Michael Flynn (generál)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy