Trump dle McCaina věří kágébákovi. Rusko se snažilo ovlivnit americké volby, opakuje CIA

Washington - Šéf CIA Mike Pompeo v sobotu zopakoval stanovisko rozvědky, že se Moskva snažila ovlivnit loňské prezidentské volby v USA ve prospěch tehdejšího kandidáta Donalda Trumpa. Ozval se také republikánský senátor John McCain, který často kritizuje Rusko.

Donald Trump v sobotu označil obvinění ze spolupráce s ruskými činiteli s cílem ovlivnit výsledek voleb za "umělou bariéru" vytvořenou Demokratickou stranou. "Řekl, že se rozhodně do našich voleb nevměšoval. Neudělal to , co říkají, že udělal," uvedl Trump po setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na okraj summitu APEC ve Vietnamu.

"Ředitel stojí a vždy stál za posudkem tajných služeb z ledna 2017 s názvem: Posuzování ruských aktivit a úmyslů v nedávných amerických volbách," citoval dnes web CNN prohlášení rozvědky. "Hodnocení zpravodajských služeb týkající se ruského vměšování do voleb se nezměnilo," pokračuje komuniké.

Na prezidentova slova reagoval i John McCain. "Z toho, že dáváte přednost slovům plukovníka KGB před názorem amerických zpravodajských služeb, není vůbec cítit 'Amerika především'," řekl předseda branného výboru Senátu v odkazu na slova z Trumpova inauguračního projevu a na skutečnost, že Putin pracoval pro ruskou zpravodajskou službu KGB. Putin byl kromě toho také šéfem tajné služby FSB.

"Prezident nikoho nepřesvědčil. Chápe, že Rusové se vložili (do voleb) skrze hackerské útoky a zveřejnění emailů jeho oponentů, z čehož opakovaně během kampaně těžil," řekl Adam Schiff, hlavní zástupce Demokratické strany ve výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb, který napojení Trumpovy kampaně na Rusko také vyšetřuje.

Související

Mike Pompeo.

Pompeo čelí kritice za dohodu s Tálibánem, od chaosu se distancuje

Americký prezident Joe Biden podle bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea stažení z Afghánistánu nezvládl. Minulá administrativa, k níž Pompeo patřil, uzavřela podle exministra s afghánským islamistickým hnutím Tálibán dobrou dohodu, která měla zajistit spořádaný odchod Američanů.

Více souvisejících

Mike Pompeo Donald Trump John McCain Vladimír Putin Rusko Volby USA CIA

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy