Střelec v USA si vybral školu náhodně, kolemjdoucí se snažil odvrátit jeho pozornost od dětí

Los Angeles - Čtyři mrtvé a dva zraněné si vyžádala úterní střelba na základní školu v okolí obce Corning asi 190 kilometrů severně od Sacramenta v Kalifornii. Událost však mohla být mnohem horší, kdyby se střelec úspěšně dostal do budovy. Školní bezpečnostní systém však zareagoval rychle. Okamžitě po prvních výstřelech byly zamčeny všechny dveře a děti se ve třídách schovaly pod lavice.

Incident se stal ráno před zvoněním ohlašující první hodinu, děti už byly na školní půdě. Útočník podle všeho ukradl auto, se kterým narazil pak do zamčené školní brány. Už cestou střílel na náhodné kolemjdoucí, výstřely pak varovaly školní personál před nebezpečím. "Tento jedinec (střelec) si vybíral své oběti náhodně. Mohlo to být mnohem horší, kdyby škola rychle nezareagovala," řekl zástupce šerifa Phil Johnston.

Poté, co útočník s autem bránu neprorazil, došel pěšky na školní dvůr, kde střílel do oken a zdí, zkusil také vchodové dveře, ale ty už byly zamčené a útočník se do budovy nedostal. Otevřená byla akorát venkovní toaleta, tam se však nikdo neskrýval. Zjevně frustrovaný odešel na ulici asi po šesti minutách řádění ve škole. Podle školy byl jeden žák poraněn střelbou, další děti utrpěly zranění kvůli roztříštěnému sklu.

Střelec bydlel zhruba 2 míle od školy, jeho motivy zatím nejsou známy. Jeho soused však byl nalezen mrtev v ten samý den, což odkazuje na předešlou hádku, která v útočníkovi vyvolala vražedné řádění. Podle policistů se nejedná o předem promyšlenou akci, jednal spíše na základě prudkých emocí. Celkem vyšetřovatelé zjistili, že střílel na sedmi místech.

Poté, co odešel z domu, střílel náhodně na lidi v ulicích. Bez varování útočil na projíždějící auta, v jednom z nich byla i matka vezoucí dítě do školy. Matka je nyní ve vážném stavu, dítě však utrpělo jen lehčí zranění. Střelec zranil nejméně dalších 10 lidí na ulici.

Jiná matka poté, co vysadila svou dceru před školou, projížděla kolem střelce cestou nazpátek. Okamžitě po ní vystřelil, jen zázrakem ji však kulka minula. Ani chvilku neváhala, otočila auto zpátky do školy, aby všechny varovala. "Viděla jsem jeho tvář, když jsem projížděla, ale nic neřekl," řekla žena, která svou pohotovostí nejspíš pomohla zabránit tomu nejhoršímu.

Jiný náhodný chodec, Jessie Sanders, se pak zachoval jako skutečný hrdina, když se snažil upoutat střelcovu pozornost. Útočník se zrovna nacházel na školním dvoru, kde střílel do oken, když Sanders šel kolem a křičel na něj: "Hej, jsem tady. Střílej tímhle směrem!" Jedna z kulek mu pak způsobila lehčí zranění na pravém rameni.

"Učitelka nám řekla, abychom byli potichu a schovali se pod lavicemi pro případ, že by se střelec dostal dovnitř," řekla novinářům žačka Arianna Ibarra. Učitelka se snažila zabarikádovat dveře počítačem, zatímco děti se snažily být nenápadné. Všechny byly relativně v klidu, i když některé byly zjevně rozrušené.

Podle Phila Johnstona byl střelec již dříve znám policií za různá napadení a agresi. Zda mířil do školy, protože tam někoho zná, se zatím neví. Police se spíše domnívá, že jeho cíle byly zcela náhodné.

Související

Soud v USA, ilustrační foto

Přelomový rozsudek. V USA půjdou za mříže rodiče školního střelce

Ve Spojených státech amerických padl další přelomový rozsudek. Soud v úterý na nejméně deset let poslal do vězení rodiče teenagera, který vraždil na škole v americkém státě Michigan. Informovala o tom agentura AP. Dnes sedmnáctiletý Ethan Crumbley v listopadu 2021 zastřelil čtyři spolužáky na střední škole v Oxford Township nedaleko Detroitu. 

Více souvisejících

Střelba v USA střelba v Rancho Tehama Reserve v Corningu (USA 14.11.2017) USA (Spojené státy americké) zbraně

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy