Americký sen je u konce? USA už není pro lidi vysněnou zemí

Washington – Spojené státy po mnoho let byly vysněnou zemí. Relativně nízká sociální a příjmová nerovnost podpořená neustálým pohybem lidí vytvořila jakýsi americký sen, tedy naději, že každý se může mít dobře. To do země lákalo mnoho migrantů, ať už z Evropy nebo rozvojových států. Nyní se však zdá, že touha po svobodě a štěstí ve Spojených státech zůstává nenaplněná.

Americký sen neznamená garanci šťastného života, ale spíše možnost být šťastný. Ani zde vám není nic naservírované na stříbrném podnose, ale USA kdysi dávali šanci lidem, všem bez rozdílu. Kdo byl dříve popelářem, mohl vlastní snahou dosáhnout pohádkového bohatství. Jenže tomu je teď už konec, a netýká se to jen přistěhovalců, nýbrž i samotných rodilých Američanů.

Statistika přitom předkládá jasná fakta, 90 procent dětí narozených v USA ve 40. letech nakonec dosáhlo lepší životní úrovně a příjmů než jejich rodiče, ale jen 40 procent těch narozených v 80. letech se podařilo to samé. Ať už se jedná o to, že životní úroveň se nedá donekonečna zvyšovat a Američané dosáhly stropu, nebo jednoduše teď zažívá svět horší časy, americký sen je s největší pravděpodobností u konce.

Negativně budoucnost nevnímá jen dnešní mládež, ale i jejich rodiče. Průzkum z minulého roku ukázal, že jen 38 procent amerických rodičů se domnívá, že jejich děti se budou mít lépe než oni. Zbytek je přesvědčen o opaku a lidé dnes takzvaný americký sen už necharakterizují slovy snaha a píle, nýbrž se všeobecně má za to, že lidem musí být přikloněno hlavně štěstí, které je náhodné.

Do USA stále míří vysoký počet přistěhovalců, zejména z Mexika nebo Latinské Ameriky, kde je nerovnost ve společnosti daleko větší. Jejich představy o lepším životě se však radikálně změnily za posledních několik desítek let. Názory o příležitostech se také velmi liší podle toho, zda se zeptáte bohatého člověka a chudého.

Na otázku, zda dnes může člověk v USA zbohatnout hlavně díky své snaze, píle a pracovitosti, byly odpovědi rozporuplné. Zatímco lidé střední třídy a výše spíše ještě věřili v americký sen, nižší třída pracujících věří v rovné příležitosti až o 20 krát méně než před lety. Dáno je to zejména tím, že bohatí se dnes v životě nesetkávají s tolika překážkami, na druhou stranu pro chudé je stále těžší žít v dnešním světě.

Vědci pracovali i s tím, zda korespondenti jsou vystaveni stresu každý den. Právě stres může mít vliv na naši obecnou náladu a dlouhodobé vyhlídky do budoucna. Podle výzkumníků hlavně běžní zaměstnanci jsou dnes vystavení mnohonásobně vyššímu stresu než před lety, může za to hlavně faktor neznáma, kdy se lidé dennodenně setkávají s věcmi, nad kterými nemají kontrolu. Do zoufalství upadají hlavně chvíli, kdy si uvědomí, že jen málo co v životě mají skutečně ve svých rukou, zbytek je řízeno někým jiným.

I přes nepříliš růžové vyhlídky však došli vědci k zajímavému výsledku, z průzkumu vyplynulo, že mnohem šťastnější bývají minority (Afroameričané, Hispánci, Mexičané, Asiaté) oproti majoritě (potomci Evropanu). Je to dáno především tím, že i když všichni jsou vystavení stresovým faktorům stejně, minority jsou víc semknuté a vzájemně se podporují. Ať už se jedná o lokální komunity, církve nebo sociální pracovníky, menšina cítí, že i přes tvrdé období zde pořád mají podporu ostatních, zatímco většina je odkázána hlavně sama na sebe.

Sociologové se domnívají, že výzkum pomůže vládám lépe pochopit současnou společenskou náladu a doufají, že by politici mohli nepozitivní trend zvrátit. Ti, kteří věří v růžovou budoucnost, mnohem častěji investují do lepších zítřků, čímž podpoří ekonomický růst a prosperitu. Naopak ti, kteří se domnívají, že nemají dobré vyhlídky, spíše způsobí ekonomickou stagnaci, což pak může mít dalekosáhlé důsledky. Nemluvě o nárůstu konzumace drog, sebevražd a sociálním vyloučení.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) budoucnost Ekonomika Životní úroveň

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 31 minutami

Aktualizováno před 38 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy