Námořnictvo USA? Pýcha armády se mění ve šrot, k tomu řada afér

Washington - Kdysi pýcha americké armády, dneska spíš hromádka šrotu. Tak nějak vnímají mnozí současný stav amerického námořnictva. Dnešní lodě jsou jen stínem své někdejší slávy, kdy se Spojené státy americké mohly chlubit jednou z nejsilnějších flotil na světě.

Během návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa po Asii tři nejvíc reprezentativní válečné lodě opustily pobřeží Korejského poloostrova. Měla to být ukázka moci, technologie i slávy. Nicméně fanfárám předcházely velké problémy a komplikace, které v odbornících vyvolávají otázky, zda americká námořní moc skutečně může v Pacifiku zajistit mír.

Tyto obavy přicházejí v dobách, kdy Čína neváhá investovat víc a víc peněz do své armády, nicméně americký kongres marně řeší, kde sehnat peníze z rozpočtu na to, aby alespoň udržel stávající stav. Je to nepříliš pozitivní zpráva v situaci, kdy Čína si počíná geopoliticky mnohem agresivněji a svět navíc čelí nukleárním hrozbám z KLDR.

Posádka lodí je navíc velmi unavená. Američané v posledních týdnech reagují na stoupající napětí tak, že jak s Jihokorejci, tak i s Japonci mají jedno cvičení za druhým. Vyplutí tří válečných lodí USS Ronald Reagan, USS Theodore Roosevelt a USS Nimitz značilo konec čtyřdenních manévrů, které se konaly ve spolupráci s Jižní Korejou, hned na to však začalo další desetidenní cvičení s Japonci.

"Vojenské příkazy jsou jako fotbalový tým. Musíte neustále trénovat a udržovat se v pohybu," řekl profesor Carl Schuster, vědec z Univerzity na Hawaji, který více než deset let brouzdá moře s námořníky. Jenže co nyní zhoršuje práci posádce, je zásobování. nepravidelné dodávky nejen ztěžují práci, podrývají i psychiku námořních sil.

Podle admirála Williama Morana se snaží námořnictvo ukázat v tom nejlepším, proto se snaží dělat "příliš s tím málem, co má k dispozici". A zeslabená posádka dělá nejen špatná rozhodnutí, hodně je to i demotivuje. Srážky podobné té, které měl USS Fitzgerald se klidně mohou opakovat. Velitelství rozhodlo, že během plavby musí být povinné přestávky, v praxi k tomu ale nedochází.

Námořnictvem však momentálně hýbe několik skandálů. Jedním z nich je, že posádka na lodích popisuje svoje plavby jako "vězení". Do médií se dostaly popisy trestů a šikana nováčkům, kteří musí týdny sloužit jen o vodě a chlebu. Do toho se ukazuje, že lodě nejsou v nejlepším stavu. Roky škrtů zapříčinily to, že nyní je dostupných už jen málo plavbyschopných a boje schopných lodí.

Mimo to musí kongres nyní řešit i obrovský korupční skandál, který se v souvislosti s námořnictvem dostává na povrch. Zde jde o to, že velitelé lodí roky dostávali úplatky ve formě peněz, prostitutek nebo drahých luxusních zájezdů od firmy Leonarda Glenna, který se stará o palivo a údržbu americký lodí. Velitelé měli údajně po úplatcích upřednostňovat přístavy, kde se firma Glenna nachází.

Americká námořní flotila byla založena v roce 1907 a dodnes patří k největším na světě. Má přes 200 lodí a ponorek, skoro 1200 přidružených letadel a na palubě pracuje více než 130 tisíc námořníků i civilistů. Dlouhodobě se podotýká se škrty v rozpočtu, což zapříčinilo to, že mnoho lodí není správně udržovaných a boje neschopných.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Námořnictvo Armáda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy