V kauze exporadce Flynna se mohou objevit nová velká jména

Washington - Kauza bývalého poradce Bílého domu Michaela Flynna je časovanou bombou, která podle amerických komentátorů může kdykoli v budoucnu explodovat a poškodit nebo i zničit základy, na nichž stojí mandát hlavy státu.

Pro zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera je Flynn "velká ryba", člověk s důvěrnou znalostí lidí ve štábu Donalda Trumpa, jejich hříchů, kontaktů a spádů. A především muž, který je ochoten vypovídat.

Bílý dům podle washingtonského bezpečnostního experta Marka Zaida neděsí sama skutečnost, že Flynn byl obviněn nebo že se přiznal ke lži. Za signál hrozícího nebezpečí považují lidé z Trumpova okolí fakt, že byl obviněn z jednoho jediného trestného činu - z lhaní úřadům. Trestní sazba je sice do pěti let, ale podle znalců připadá v úvahu podmínka, nanejvýš šest měsíců vězení.

Flynn má přitom za sebou mnohem těžší hříchy, které by FBI mohly zajímat. Jde hlavně o jeho úřadům neohlášené angažmá v honu na tureckého disidenta Fethullaha Gülena, kterého se Ankara všemožně snaží vypudit z amerického exilu a pohnat před soud. Případně o podivnou Flynnovu cestu do Ruska zaplacenou kremelskou propagandistickou televizí RT.

Nic z toho Mueller k překvapení mnohých nepoužil. Většina komentátorů z toho vyvozuje, že důvodem je dohoda s FBI, díky níž se Flynn z obviněného fakticky stal spolupracujícím svědkem. Vyšetřovatel Mueller by přitom na dohodu s Flynnem nikdy nepřistoupil, kdyby mu bývalý Trumpův poradce nemohl něco mimořádného nabídnout.

Podle bývalého vysokého úředníka amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti Paula Rosenzweiga to musejí být informace o prohřešcích jiné, ještě výše postavené osoby - a takových v Bílém domě už moc není. Ve Flynnově kauze se proto mohou brzy objevit nová velká jména, možná i to největší.

Někteří analytici si lámou hlavu, proč vlastně Flynn o svých stycích s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem FBI zalhal. Hovořil s ním o protiizraelské rezoluci v OSN a o reakci Moskvy na americké sankce. Témata jsou to sice možná citlivá a problematická, ale na kriminál to podle expertů není. Jako zkušený vládní úředník si počínal nelogicky, vždyť s FBI hovořil dobrovolně.

Související

Donald Trump

Trump omilostnil svého exporadce Michaela Flynna, popřál mu fantastické Díkuvzdání

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru oznámil, že omilostnil svého někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se na konci roku 2017 přiznal, že lhal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI). Ten ho vyslýchal v rámci vyšetřování údajného vlivu Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Flynn dosud nebyl odsouzen. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

Michael Flynn (generál) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy