Podezřelá schůzka v Trump Tower: Co Kushner zatajuje?

Washington - Takzvaná ruská kauza stále hýbe americkou politickou scénou, výsledky vyšetřování jsou ale zatím vágní. Syn amerického prezidenta Donald Trump mladší ve středu příliš nevypovídal před výborem Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby.

Zákonodárci se tak nedověděli, co o svých kontaktech s Rusy během loňské prezidentské kampaně sdělil následně hlavě státu. S odvoláním na demokratického člena výboru to dnes oznámila agentura AP.

Trump junior, Trumpův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort se loni v červnu sešli v newyorském mrakodrapu Trump Tower s několika ruskými občany. Před výborem za zavřenými dveřmi Trump řekl, že tehdy svého otce o schůzce neinformoval. Letos v červenci ale sám zveřejnil e-maily s podrobnostmi o setkání. Poté také s prezidentem o záležitosti hovořil. Obsah těchto rozhovorů ale zákonodárcům odmítl přiblížit.

Trumpovo vysvětlení, proč nemůže vypovídat, označil za nerelevantní Adam Schiff z opoziční Demokratické strany. Podle něj se Trump mladší odvolal na privilegovaný vztah advokáta s klientem. Řekl prý totiž, že jeho rozhovoru s otcem byl přítomen nejmenovaný právník.

Bílý dům dříve uvedl, že prezident se zapojil do formulace prvotního prohlášení, které tvrdilo, že schůzka v Trump Tower se týkala hlavně adopcí ruských dětí Američany. E-maily zveřejněné Trumpem juniorem ale ukázaly, že prezidentův syn na schůzku přistoupil po příslibu kompromitujících informací na Trumpovu demokratickou protikandidátku Hillary Clintonovou.

Středeční osmihodinové slyšení Trumpa juniora zřejmě nebylo posledním. Předvolat si jej do konce roku chce i senátní výbor pro zpravodajské služby. Před právním výborem Senátu již vypovídal v září.

Související

Jared Kushner, zeť Donalda Trumpa

Izraelská delegace dorazila do Rabatu prvním přímým letem

Do Maroka dnes přicestovala prvním přímým letem společnosti El Al izraelská delegace stvrdit detaily dohody o normalizaci vztahů. Dojednána byla za prostřednictví USA a spolu s Izraelci do Rabatu dnes dorazili také američtí představitelé včetně poradce Bílého domu a prezidentova zetě Jareda Kushnera.

Více souvisejících

Jared Kushner Donald Trump junior Donald Trump USA (Spojené státy americké) Rusko mrakodrap Trump Tower (New York)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy