Útok v New Yorku byl důkladně naplánovaný. Experti odkryli děsivé pozadí

New York - V pondělí 11. prosince došlo v části Port Authority v New Yorku k útoku sebevražedným atentátníkem. Policie začala vyšetřovat tento čin jako teroristický. Nyní se zdá, že útočník si vybral toto místo k ataku záměrně. Čtvrť si vybral kvůli billboardům a plakátům s vánoční tématikou. Zprávu přinesl deník New York Times.

Sedmadvacetiletý obyvatel newyorské čtvrti Brooklyn Akayed Ullah se v pondělí odhodlal k sebevražednému útoku v jedné z nejrušnějších čtvrtí města Port Authority. Podle NY Times si místo útoku vybral kvůli plakátům s vánoční tématikou, které byly vyvěšené na ulicích.

Výbuch se odehrál ve vestibulu metra v centru Manhattanu, který spojuje stanice Port Authority a Times Square. Mnoho zpráv dnes tvrdí, že bomba explodovala předčasně. Starosta New Yorku Bill de Blasio prohlásil, že terorista "nedosáhl svých konečných cílů". 

Podle bývalého komisaře NYPD (newyorská policie - pozn. red.) Billa Brattona a mnohých zpráv z médií byl Ullah inspirován teroristickou organizací Islámský stát. CNN vydala zprávu, že terorista zdůvodnil svůj čin jako odplatu za izraelské akce v pásmu Gazy.

Ullah byl po činu převezen do nemocnice kvůli ošetření zranění, která podle policie zahrnovala i spáleniny na rukou a břiše. Policie následně uvedla, že útok zranil jen tři další lidi, nejednalo se však o vážná zranění. Podle serveru NY Post řekl muž policii také to, že bombu vyrobil ve firmě zabývající se elektronikou, kde pracoval.

Akayed Ullah žil do této chvíle ve Spojených státech sedm let. Do USA se dostal díky speciálnímu migračnímu programu pro rodiny F43.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) New York Manhattan výbuch na autobusovém nádraží na Manhattanu (11.12.2017) Akayed Ullah (terorista New York) Policie USA CNN The New York Times Terorismus Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 25 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy