Russiangate je pro USA hrozbou. Nešťourejme se v tom, vyzývá odborník

Washington - Spojené státy i nadále vyšetřují ruskou intervenci v amerických prezidentských volbách, které se uskutečnily minulý rok. Donald Trump tehdy porazil Hillary Clintonovou. Zdaleka ne všichni se však domnívají, že vyšetřování ruského vlivu je dobrý nápad, především proto, že neexistují žádné hmatatelné důkazy. Jedním z nich je i odborník na Rusko profesor Stephen Cohen. Co podle něj vyšetřování může způsobit? To napsal na svém blogu na serveru Consortium News.

Stephen Cohen, muž, který přednáší na univerzitách v Princetonu a v New Yorku, se domnívá, že vyšetřování ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb není správné. Připomíná především to, že "za půldruhého roku vyšetřování nebyly předloženy žádné hmatatelné důkazy o 'Russia-gate'."

Podle něj nemají čtyři lidé, kteří byli v souvislosti s tímto obviněni, s Ruskem nic společného. "Žádné z těchto obvinění nemá nic společného s nečestnou tajnou dohodou s Ruskem, s výjimkou neoprávněných obvinění vůči Flynnovi," připomíná Cohen bývalého poradce prezidenta v otázce bezpečnosti a dlouholetého člena americké armády.

"Vedou se zoufalá vyšetřování, která se mermomocí snaží nalézt důkazy o tajných dohodách prostřednictvím ruských kontaktů. Snaží se o to, aby tyto kontakty byly zločinné nebo přinejmenším podezřelé. Každý, kdo je spojený s Rusy, je podezřelý," pokračuje Cohen a uvádí, že toto není ten správný postup.

"Takový postup je bezprecedentní, absurdní a nebezpečný. Dokonce možná víc než ideologie Joea McCarthyho, který hledal komunisty všude a ve všem. Znamenalo by to například, že by se podezřelými rázem staly desítky amerických korporací jen proto, že podnikají v Rusku," píše. 

Podle něj by se podezření v takovém případě mohlo vztahovat i na novináře, kteří "mají v Kremlu nepochybně svoje kontakty". "I já, když jsem dělal poradce dvěma neúspěšným kandidátům ve volbách, jsem měl své konexe v Rusku," tvrdí Cohen.

"Navrhovat, aby všichni takoví lidé upadli do podezření, je jako rozšiřovat stovky pomluv o politicích nebo nechat je, aby si najímali poradce nikoli z řad odborníků, ale jen ideology. Zastánci 'Russia-gate' jsou dnes tou největší bezpečnostní hrozbou pro Spojené státy," zlobí se Cohen.

Aktem, který by mohl tuto hrozbu ještě zvýšit, by byl podle Cohena předčasný konec ministra zahraničních věcí Rexe Tillersona. "Stále pokračuje úsilí ze strany vládních složek a sdělovacích prostředků, aby ministra zahraničí Rexe Tillersona nahradil někdo neokonzervativní a protiruský," tvrdí Cohen.

Cohen soudí, že to byl právě Tillerson, kdo se zasloužil o "zlepšení mezinárodních vztahů s Ruskem", které byly kvůli sabotáži předchozí vlády a "účelovým sankcím" prezidenta Baracka Obamy na bodě mrazu.

"Tillerson zjevně vytvořil "produktivní" pracovní vztah se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, který právě oznámil připravenost Severní Koreje zapojit se do jednání se Spojenými státy a dalšími vládami zapojenými do současné krize," píše Cohen.

Jeho další osud podle Cohena může být pro Spojené státy největší potenciální hrozbou. Kdyby se totiž na pozici ministra zahraničí objevil místo Tillersona někdo jiný, mohlo by to znamenat komplikace pro americko-ruské vztahy, což by se odrazilo například i v severokorejské otázce, píše Cohen.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Rusko Volby USA Michael Flynn (generál) Sergej Lavrov Rex Tillerson

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 46 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy