Kampaň #MeToo je jen předehra? To hlavní teprve přijde, zní z Británie

NÁZOR - "Kolik dalších?" pokládá otázku editorial serveru The Guardian. Liberální britský deník v něm připomíná, že příval svědectví žen, které byly vystaveny sexuálnímu obtěžování a zneužívání, se ukázal jako mimořádně mocný, ale kampaň #MeToo nemůže a nesmí být koncem problému.

Dopad předčil očekávání

Mezi těmi, kterých se obvinění týkají, jsou herci, ředitelé, politici, televizní hvězdy, přičemž jejich počet, stejně jako počet omluv roste, píše britský deník. Dodává, že odhalení predátorského sexuálního chování hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina a následná kampaň #MeToo měly dopad, jaký ženy, které proti němu vznesly obvinění, nikdy nepředpokládaly a mnoho mocných osob musí nyní čelit důsledkům svého jednání.

Kampaň je podle editorialu důležitá a podnětná ze dvou dalších důvodů: Předně, počet svědectví vyvrací myšlenku, že je třeba odstranit jedno "shnilé jablko" a vše bude v pořádku, jelikož se ukazuje, že problém je rozšířený a strukturální. Zadruhé, vlna dodala odvahu ženám, aby se postavily chování, které dosud tiše snášely.  

"Ženy jsou alespoň slyšet. Ale jaké ženy?" ptá se renomovaný server. Soudí, že otázka, s níž #MeToo konfrontuje lidi se týká nejen genderu, ale také rasy a třídního postavení a jde o to, kdo je slyšet, komu se věří a komu se dostane zadostiučinění.

Za zmínku stojí samotná fráze "me too", deklaruje The Guardian. Připomíná, že mnozí ji připisují herečce Alysse Milanové, která rozpoutala lavinu na sociálních sítích, ale byla to černoška Tarana Burkeová, kdo poprvé tato slova použil, aby upozornila na rozsah zneužívání - podobně jako se zapomíná, že právě černošské americké dělnice formovaly americké zákony o sexuálním obtěžování.

Povaha celebrit, médií, role sociálních sítí a rasové preference vrhly světlo jedním směrem a ve stínu ponechávají mnoho těch, kteří nesou nejtěžší břemeno, kritizuje prestižní server. Odkazuje na zprávu společnosti TUC z loňského roku, podle níž více než polovina žen zažila v práci sexuální obtěžování, ale čtyři pětiny ho nenahlásily, přičemž veřejná diskuze se touto zkušeností zabývá relativně málo.

"Co znamená #MeToo pro ženy, které čelí dodatečné diskriminaci a zneužívání coby barevní lidé? Co ženy v továrnách, v pečovatelských domech či dodávkových službách?" klade otázku editorial. Poukazuje, že mnoho žen je zaměstnáno na dobu určitou, nejsou organizované v odborech, případně pracují v odvětvích, kde je vedoucí může jednoduše připravit o práci, či obtěžující muž představuje klienta společnosti, pro níž oběť pracuje.

Žádná žena by neměla trpět - ať společensky, ekonomicky či profesionálně - za vzepření se tomu, kdo ji obtěžuje, deklaruje britský deník. Zdůrazňuje, že je mnohem těžší se ozvat, pokud je v sázce nejen vaše kariéra, ale též schopnost platit nájem či živit děti; navíc je pravděpodobnější, že terčem se stane právě taková žena, jejíž situace si je sexuální predátor vědom.

Běh na dlouhou trať

Agentura EU pro základní práva tvrdí, že ženy s časově omezeným či nepravidelným pracovním kontraktem jsou více ohrožené sexuálním obtěžováním, připomíná The Guardian. Konstatuje, že upozaďování těchto otázek nepředstavuje jen problémem pro feministky, jak někteří tvrdí, ale jde naopak o odraz skutečnosti, že feminismus není imunní vůči vnějším společenským silám.

Feminismus podle liberálního deníku nicméně může být součástí řešení a ženy se stanou silnějšími, pokud se budou vzájemně podporovat - stejně jako Burkeová a Milanová požadují lepší chování vůči všem ženám a vyzývají k změně hesla #MeToo v #HerToo (z "já také" na "ona také", pozn. redaktora). Toto demonstrovaly hispánské zemědělské dělnice ve společném dopise hollywoodským postavám, které na problém upozornily, a popsaly svou zkušenost s obtěžováním ze strany těch, kteří mají možnost ohrozit jejich ekonomickou, fyzickou či psychickou bezpečnost, dodává editorial.

"Tato solidarita je obzvláště důležitá, když začíná protireakce. Mnoho lidí chce otočit list, někteří protože si neuvědomují význam hutí, jiní přesně z důvodu, že chápou jeho důsledky," píše renomovaný server. Zdůrazňuje, že již nyní ženy platí za to, že promluvily, a v mnoha diskuzích se opomíjí základní otázka - tedy jak se k ženě chovat na pracovišti - a spíše se řeší jak naložit s pachateli, aniž by se bral zřetel na tresty, kterým byly vystaveny oběti.

Kampaň #MeToo se podle prestižního deníku ukázala jako silná, ale přesto nedokáže vyřešit všechny problémy, na něž upozornila, z pohledu některých žen vyřeší jen málo, přičemž některé její aspekty se stávají samy o sobě problémem. Vždy šlo jen o začátek a práce na skutečně efektivní, široké a trvalé změně bude dlouhá, pomalá, nepompézní a vyčerpávající, očekává The Guardian. Dodává, že nepůjde pouze o upozorňování, ale zavádění zákonů a opatření i posilování ekonomického statutu žen.

Bude tak záležet na opatřeních, jakým je například nová mezinárodní směrnice o násilí a obtěžování na pracovišti, o níž momentálně jedná Mezinárodní organizace práce OSN, míní britský server. Dodává, že největší naděje na úspěch spočívá v schopnosti zabývat se potřebami všech žen.

Související

Více souvisejících

MeToo Sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

před 2 hodinami

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

před 3 hodinami

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Blížíme se k přímému angažmá zemí NATO na Ukrajině, říká expert pro EZ po summitu. Rusům doporučuje se zamyslet

Bezpečnostní expert Tomáš Řepa s Univerzity obrany v Brně v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bilancoval možné důsledky mírového summitu ve Švýcarsku, který se konal během uplynulého víkendu. „Největší země světa by se měla zamyslet spíše nad tím, proč potřebuje další území navíc, když jejím obyvatelům se skutečně dobře nežije a mnohá místa jsou spravována mírně řečeno neefektivně,“ říká.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy