V Senátu USA bude horko: Republikáni mají jen těsnou většinu

Washington - Republikáni v Senátu USA mají od středy těsnou většinu, drží nově jen 51 hlasů. Dosud měli 52 hlasů, ale uvolněný republikánský mandát za stát Alabamu získal v prosincových doplňovacích volbách demokrat Doug Jones.

Pro republikány změna v rozložení sil v Senátu znamená, že si mohou při hlasováních dovolit ztratit jen jeden hlas, což v případě kontroverzních témat nemusí být snadné. V případě vyrovnaného výsledku pak do rozhodování vstupuje americký viceprezident Mike Pence, který je z titulu své funkce nevoleným předsedou Senátu.

Uvolněné místo v Senátu patřilo Jeffu Sessionsovi, který řady zákonodárců opustil, aby přijal místo ministra spravedlnosti. Uvolněný mandát prozatímně vykonával republikán Luther Strange, které loni v únoru do funkce jmenoval alabamský guvernér Robert Bentley.

Strange se chtěl o senátorské křeslo v doplňovacích volbách ucházet, ale ve stranických primárkách, ač měl podporu republikánského establishmentu, prohrál s konzervativním kandidátem Royem Moorem. Toho během kampaně obvinilo několik žen z nevhodného a násilného sexuálního chování.

Moore nakonec ve volbách prohrál s Jonesem, porážku ale odmítl uznat. Obrátil se rovněž na soud s tím, že hlasování provázely nesrovnalosti. Soud ale jeho stížnost odmítl.

Související

Více souvisejících

Senát USA USA (Spojené státy americké) Roy Moore (politik USA) Kongres USA

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy