OBRAZEM: Východ USA jen obtížně zvládá sněhovou kalamitu a mrazy

New York - Kruté mrazy a přívaly sněhu ani dnes severoamerický kontinent neopouštějí, mohutná bouře postihla hlavně východ Spojených států. Půlmetrové závěje zablokovaly dopravu prakticky na celém atlantickém pobřeží USA, situaci komplikuje prudký vítr a na některých místech i záplavy.

Záchranáři hlásí nové oběti. Ve Filadelfii řidič auta sjíždějícího z prudkého svahu svůj vůz neubrzdil a auto srazil jedoucí vlak. Řidič stačil z auta utéct, spolujezdci se to ale nepodařilo. K podobné nehodě došlo i v Jižní Karolíně, kde malý nákladní automobil narazil do stromu a jeho řidič zahynul. Severní Karolína zaznamenala na zledovatělých silnicích tři mrtvé.

Společnost Energy Corp, která vlastní jadernou elektrárnu na východě státu Massachusetts, kvůli kalamitě uzavřela její provoz. Bezprostřední příčinou bylo stržení jedné větve dálkového vedení, které elektrárnu napojuje na rozvodnou síť.

Společnost American Airlines ve čtvrtek zrušila 1300 letů a odpoledne místního času oznámila, že do půlnoci žádné její letadlo z letišť v New Yorku neodstartuje. Největší americká letecká společnost zrušila i všechny čtvrteční lety z Bostonu, Hartfordu ve státě Connecticut a z města Providence ve státě Rhode Island.

Bostonský starosta Marty Walsh vyzval řidiče, aby nevyjížděli, protože části města jsou v důsledku silného větru zatopené. Mnoho aut voda zaskočila a zasahovat musejí záchranáři. Veřejné školy ve městě zůstanou dnes zavřené.

Bez proudu je podle agentury AP na východě Spojených států přes 100.000 domácností. Meteorologové varují, že za nynějším přívalem sněhu může přijít další prudký pokles teplot, který by o víkendu mohl být ve 12 městech na atlantickém pobřeží rekordní.

Související

Ilustrační foto

New York zasáhla sněhová bouře. Město čeká rekordních 60 cm sněhu

Severovýchod Spojených států zasáhla silná sněhová bouře, kvůli níž muselo být na některých místech přerušeno očkování proti koronaviru a byly zrušeny letecké spoje. Milionům lidí sníh zkomplikoval dopravu. V New Yorku má do úterka napadnout kolem 60 centimetrů sněhu, což by byla ve městě vůbec největší zaznamenaná sněhová kalamita.

Více souvisejících

Sněhová bouře USA (Spojené státy americké) mráz Zima New York

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy