Brazilský soud zvýšil Lulův trest v korupční kauze na 12 let

Porto Alegre - Za přísných bezpečnostních opatření začal dnes v brazilském městě Porto Alegre odvolací proces v případu exprezidenta Inácia Luly da Silva (72), který byl loni odsouzen k devíti letům a šesti měsícům vězení za korupci.

Brazilský soud dnes jednomyslně zamítl odvolání exprezidenta Inácia Luly da Silva, odsouzeného loni za korupci, a zvýšil mu trest z devíti na 12 let. Verdikt mu patrně znemožní kandidovat v letošních prezidentských volbách, před nimiž vede v průzkumech, uvedla agentura Reuters. Obhajoba se hodlá odvolat. Soudní jednání ve městě Porto Alegre provázela přísná bezpečnostní opatření, neboť do ulic vyšly tisíce příznivců tohoto populárního politika.

Dvaasedmdesátiletý Lula da Silva, který stál v čele Brazílie od ledna 2003 do ledna 2011, je považován za nejoblíbenějšího prezidenta v historii země. Za jeho vlády totiž tato největší latinskoamerická země zažila obrovský ekonomický rozkvět a miliony jejich obyvatel se díky jeho štědrým sociálním programům dostaly z bídy.

Loni v červenci se Lula da Silva stal prvním exprezidentem, který byl za korupci odsouzen do vězení. Jeho kauza se týká luxusního bytu ve městě Guarujá, který podle prokuratury dostal jako úplatek od stavební firmy OAS, jež figuruje v rozsáhlé kauze kolem státní ropné společnosti Petrobras.

"Existují důkazy nade vší pochybnost, že prezident byl jedním ze strůjců korupčního schématu, ne-li přímo tím hlavním," zdůvodnil zamítavý verdikt předseda tříčlenného senátu Joao Gebran Neto, který navrhl zvýšit Lulův trest na 12 let a jeden měsíc. Shodný verdikt pak vynesli i další dva soudci.

Lula tvrdí, že je nevinný. Podle některých stojí verdikt pouze na svědectví bývalého šéfa firmy OAS Léa Pinheiry, který byl už předtím v jiné kauze odsouzen k 16 letům vězení. Výměnou za nižší trest pak vypovídal.

"Pochybuji, že v této zemi je čestnější úředník než já," prohlásil Lula da Silva v pondělí na demonstraci v Porto Alegre. Podpořit ho tam přišlo na 70.000 lidí, což byla podle brazilských médií největší demonstrace v dějinách tohoto milionového města na jihu země. Jeho ulice jsou také už několik dní polepeny plakáty s Lulovými černobílými fotografiemi a nápisy "nedovolte, ať ho zavřou".

Související

Jair Bolsonaro Rozhovor

Příklad antisystémového politika. Bolsonaro před 5 lety otevřel Pandořinu skříňku, říká Vrbata

Uplynulo pět let od chvíle, kdy v brazilských prezidentských volbách dne 28. října 2018 zvítězil kontroverzní politik Jair Bolsonaro. Jeho nástup do čela státu ukázal, že Brazílie není ve svém úsilí o opětovnou demokratizaci tak úspěšná, jak se mohlo zdát, konstatuje iberoamerikanista Aleš Vrbata. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz dále uvedl, že Bolsonaro se s demokratickou politikou nikdy neidentifikoval a naopak oživil ve své době oficiálně zavrženou krajně pravicovou minulost země. Odborník na brazilskou politiku také vysvětlil, proč bolsonarismus přežil loňskou volební porážku svého lídra, a nastínil jeho další perspektivu. 

Více souvisejících

Luiz Inácio Lula da Silva Brazílie

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy