Masakr ve škole na Floridě. Střelec pálil do dětí, 17 mrtvých a 13 zraněných

Miami (USA) - Na střední škole na Floridě vypukla střelba. Zraněno je 13 lidí a nejméně 17 mrtvých. Na místě zasahovala FBI i armáda, několik lidí bylo během incidentu zavřeno ve škole a na sociálních sítích popisovali, co se uvnitř děje.

Při středeční střelbě na střední škole v Parklandu na jižní Floridě přišlo o život 17 osob. Uvedl to šerif okresu Broward Scott Israel. Dvě tamní nemocnice oznámily, že mají v péči 13 postřelených lidí, pět z nich je v kritickém stavu. Potvrdil, že podezřelým útočníkem je devatenáctiletý někdejší student školy Nikolas Cruz, který byl ze školy vyloučen z kázeňských důvodů.

Nikolas Cruz (agentury dříve uváděly jméno Nikolaus) je nyní ve vazbě a vyšetřovatelé začínají zjišťovat, co se vlastně stalo, uvedla agentura AP. Podezřelý střelec měl podle AP nejméně jednu samonabíjecí útočnou pušku AR-15 a několik zásobníků.

Šerif Israel upřesnil, že 12 obětí zemřelo uvnitř budovy školy, dvě těla byla nalezena venku u školy, další na ulici a dvě oběti podlehly zraněním v nemocnici. Mezi mrtvými byli studenti i dospělí.

"I'm continuing to text with a student, a young girl who I know well, who is in the building right now who told me that she heard a loud noise and what sounded like gunfire, three shots,” A CBS Miami reporter says live during active school shooting https://t.co/FqN7ZVWeq2 pic.twitter.com/0KnjdU9DoT

— CBS News (@CBSNews) 14. února 2018

Objevovaly se spekulace, že útočník si zakryl obličej plynovou maskou. Nebylo také vyloučeno, že pachatelé jsou dva. Nakonec jeden útočník, označený policií za bělocha v tmavočervené košili či tričku, byl následně dopaden.

Původně se spekulovalo, že mohl opustit školní areál, policie proto důrazně varovala obyvatele, aby se vyhnuli oblasti. Studenti a učitelé neměli opouštět své třídy, kde se mnohdy úspěšně zabarikádovali.

Father of Marjory Stoneman Douglas student to CBS News: "My daughter, as of right now, is still trapped in a closet. She is afraid to speak. I told her 'don't call me, because I don't want no one to hear your voice,' so she is still trapped in a closet." https://t.co/1Y5NBGZMdE pic.twitter.com/suItPunxER

— CBS News (@CBSNews) 14. února 2018

Střelba začala na škole Marjory Stoneman Douglas, která se nachází asi 72 kilometrů od Miami, ráno místního času. Podle informací dvou floridských senátorů útočník vešel do školy v plynové masce, nesl pušku, střelivo a kouřové granáty. Pak spustil požární poplach a přiměl studenty a personál, aby vyšli ze tříd na chodbu. Pak začal do nich střílet. Několik set studentů uteklo na ulici, nebo se schovávalo ve třídách, zatímco policie pátrala po útočníkovi. Kromě policie na místě zasahovalo množství sanitek a hasičských vozů. V živém televizním vysílání pak byly vidět desítky studentů prchajících z budovy se zdviženýma rukama. K prchajícím se přidal také Cruz, když se snažil uniknout policii.

Šerif Scott Israel na briefingu také uvedl, že střelec se policii vzdal bez odporu.

Policie začala prověřovat, jaké stránky na internetu a na sociálních médiích Cruz navštěvoval a podle šerifa Israele zjistila řadu velmi znepokojujících skutečností. Například na instagramu Cruz zveřejnil své fotografie s brokovnicí a s pistolí, na dalších pózuje s obličejem zakrytým šátkem a ohání se dlouhými noži. Jiné příspěvky obsahují výhrůžky typu "chci střílet lidi svou AR-15". Aby Cruz mohl zbraň koupit, musel získat povolení.

Dnešní útok je jedním z nejhorších útoků střelnou zbraní ve školním zařízení, v roce 2012 bylo v Connecticutu zabito 20 dětí a šest vyučujících. Podle skupiny Everytown for Gun Safety se jen letos uskutečnilo už 18 případů střelby ve školách včetně té nynější.

Související

Nikolaus Cruz (útočník z Floridy)

V USA začal proces o trestu pro střelce z Parklandu

Ve státě Florida dnes začal proces, v němž soudní porota rozhodne, zda uložit trest smrti pachateli jednoho z nejhorších střeleckých útoků na školách v dějinách Spojených států. Nikolas Cruz se u soudu již přiznal, že v roce 2018 zabil 14 studentů a tři pracovníky střední školy ve městě Parkland.
Po střelbě ve škole na Floridě mrtví i zranění

Ozbrojme učitele, doporučila speciální komise v USA

Komise, která byla sestavena k vyšetření masové střelby na americké střední škole v Parklandu, doporučila, aby bylo učitelům povoleno nosit ve školách zbraně. Návrh se setkal s kritikou ze strany studentů, proti jsou i organizace sdružující americké učitele.

Více souvisejících

střelba ve škole na Floridě (14. 2. 2018) USA (Spojené státy americké) Střelba v USA Nikolas Cruz (útočník z Floridy)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy