Střelec na Floridě? Podivín. Chci umřít při zabíjení tun lidí, psal na internetu

Miami - Devatenáctiletý Nikolas Cruz, který je obviněn ze zabití 17 osob na střední škole na Floridě, byl problémový student, který miloval zbraně. Jeden ze studentů, jehož AP citovala, řekl, že byl Cruz ze školy v Parklandu vyloučen v minulém školním roce po rvačce a přešel na jinou školu ve floridském okresu Broward. Cruz se porval s novým přítelem dívky, s níž předtím chodil, a škola ho vyloučila z disciplinárních důvodů.

Cruz přišel ke škole odpoledne s poloautomatem AR-15 a začal nejprve střílet venku krátce před koncem vyučování. Pak vešel dovnitř a prošel chodbami, které dobře znal, a střílel po studentech i učitelích. Ve škole zabil podle policisty Israele 12 lidí, venku tři a mezi nimi byl člověk, který stál na ulici. Další dvě osoby zemřely v nemocnici na následky zranění.

Jak uvedli jeho bývalí spolužáci v rozhovorech s novináři, Cruz neměl mnoho přátel. Jillian Davisová si ho pamatuje jako tichého a plachého mladíka, který mluvil hodně o zbraních a o nožích a jehož nikdo nebral vážně.

Učitel matematiky Jim Gard si vzpomněl, že vloni byl z kampusu školy vykázán, protože vyhrožoval studentům. Při vyučování s ním ale problémy neměl, byl to prý "tichý chlapec".

Osmnáctiletý Chad Williams se na Cruze pamatuje jako na problémového spolužáka, který dennodenně spouštěl požární alarm. Když ho nedávno potkal, nesl hromadu publikací o zbraních. Podle bývalých spolužáků se o něm vědělo, že má doma zbraně.

Policie se zajímá o Cruzovy kontakty na sociálních sítích. Podle policejního velitele Scotta Israele jsou některé z Cruzových materiálů "velmi znepokojující". Jeden ze studentů Daniel Huerfano, jemuž se podařilo z místa střelby utéct, řekl, že Cruze poznal podle fotografie na instagramu, na níž Cruz pózoval s puškou před obličejem. Huerfano si ho pamatuje jako nesmělého studenta. "Byl zvláštní, spíš samotář," řekl o něm.

Dakota Mutchler byl Cruzovým přítelem, dokud byl na škole, ale po vyloučení se s ním nestýkal. "Postupně byl stále větší podivín," řekl o něm. Vybavil si, že se Cruz na instagramu zabýval tématem zabíjení zvířat. Svěřil se mu, že na dvoře svého domu trénuje střelbu z brokovnice. "Začal docházet za jednou mou známou a vyhrožovat jí, takže jsem to s ním skončil," řekl Mutchler.

Sedmnáctiletá Victoria Olveraová řekla, že se na škole říkalo, že jestli tam někdo bude střílet, bude to právě Cruz. Také někteří učitelé podle stanice Fox News řekli, že existovaly "varovné signály". Vedení dotčené školy si není vědomo, že by někdo škole vyhrožoval. "Nic nás nevarovalo, žádné telefonáty nebo hrozby," řekl ředitel Robert Runcie. Škola zůstane do konce týdne zavřená.

Vedení dotčené školy si není vědomo, že by někdo škole vyhrožoval. "Nic nás nevarovalo, žádné telefonáty nebo hrozby," řekl ředitel Robert Runcie.

Podle stanice CNN existují na internetu videa připisovaná člověku jménem Nikolas Cruz. Říká na nich "chci se svou AR-15 střílet lidi," "Chci umřít při zabíjení tun lidí," "Zabiju policisty, jakmile půjdou po dobrých lidech". Na jedné fotografii na instragramu Cruz pózuje s pistolí před obličejem, na jiné má přes tvář šátek a ukazuje nůž.

CNN dále uvedla s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování, že Cruz si koupil pušku AR-15 loni a prošel kontrolou, která se při nákupu zbraně v USA provádí.

Úřady v okrese Broward vědí, že byl Cruz po určitou dobu v péči psychiatrické kliniky. Více než rok tam ale už nedocházel. Stejně jako bratr Zachary byl Nikolas adoptivním dítětem. Jeho adoptivní matka Lynda Cruzová zemřela loni v listopadu na zápal plic a adoptivní otec před několika lety na infarkt. Podle rodiny byli bratři po úmrtí Lyndy Cruzové v péči rodinného přítele. Nikolas tam ale nebyl spokojen a přestěhoval se k jiné rodině na severu okresu Broward. Podle rodinného právníka tito lidé věděli, že má Cruz poloautomat AR-15 a přinutili ho umístit zbraň do zamykatelné skříně. Cruz od ní měl ale klíč.

Související

Nikolaus Cruz (útočník z Floridy)

Útočník z Floridy Cruz dostal za vraždu 17 lidí ve škole doživotí

Floridský soud dnes udělil doživotní trest vězení bez možností propuštění Nikolasovi Cruzovi, který ve škole ve městě Parkland na Floridě v roce 2018 zastřelil 17 lidí. Podle agentury AP neměla soudkyně Elizabeth Schererová na výběr, protože již dříve porota odmítla udělit čtyřiadvacetiletému střelci trest smrti.
Nikolaus Cruz (útočník z Floridy)

Střelec ze školy na Floridě má podle poroty dostat doživotí

Porota v procesu s Nikolasem Cruzem, který v roce 2018 ve střední škole na Floridě zabil 17 lidí, doporučila doživotní trest bez možnosti předčasného propuštění. Informovala o tom agentura AP. Porota se podle ní jednomyslně nedohodla na trestu smrti.

Více souvisejících

Nikolas Cruz (útočník z Floridy) střelba ve škole na Floridě (14. 2. 2018) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 40 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy