USA se topí v krvi: Nejhorší masakry střelnou zbraní za poslední 25 let

Washington - Při nejtragičtějším masakru střelnou zbraní v dějinách USA zahynulo v Las Vegas 58 lidí a přes 500 jich bylo zraněno. Po střelbě v nočním gay klubu v Orlandu na Floridě zemřelo 50 lidí včetně útočníka a 53 lidí bylo zraněno. Přinášíme vám výběr případů střelby do lidí v USA za posledních 25 let s více než deseti oběťmi na životech.

58 mrtvých (1. října 2017) - Při nejtragičtějším masakru střelnou zbraní v dějinách USA zahynulo v Las Vegas 58 lidí a přes 500 jich bylo zraněno. Střelcem byl Stephen Paddock (64), který žil v posledních letech v seniorské komunitě ve městě Mesquite v Nevadě. Po desáté hodině večerní zahájil střelbu ze svého pokoje v 32. patře hotelu Mandalay Bay Resort and Casino do davu 22.000 účastníků koncertu country zpěváka Jasona Aldeana konaného v rámci pravidelného festivalu Route 91 Harvest. Pachatel se sám zastřelil ještě před příchodem policie, která ho šla zneškodnit do hotelu, z něhož střílel.

49 mrtvých (12. června 2016) - Po střelbě v nočním gay klubu v Orlandu na Floridě zemřelo 50 lidí včetně útočníka a 53 lidí bylo zraněno. Pachatelem byl radikál Omar Mateen (29), který se narodil na Floridě, jeho rodiče pocházejí z Afghánistánu. Jeden z Mateenových známých, který ho znal jako častého návštěvníka gay klubu, se přiklonil k tomu, že se Omar nedokázal vyrovnat se svou sexuální orientací.

32 mrtvých (16. dubna 2007) - Při střelbě ve Virginském polytechnickém institutu vraždil student (23) z Jižní Koreje Čo Sung-hu. Střelec následně spáchal sebevraždu.

26 mrtvých (5. listopadu 2017) - Devin Kelley (26) zastřelil v baptistickém kostele ve městě Sutherland Springs v americkém státě Texas 26 lidí, další dvě desítky byly zraněny. Pachatel se na útěku zastřelil

26 mrtvých (14. prosince 2012) - Na základní škole v Newtownu postřílel 20letý Adam Lanza 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých. Nakonec zabil i sám sebe.

22 mrtvých (16. října 1991) - V kavárně Luby ́s v texaském Killeenu postřílel 35letý nezaměstnaný námořník George Hennard 22 lidí a 20 zranil. Poté spáchal sebevraždu.

17 mrtvých (14. února 2018) - Při střelbě na střední škole v Parklandu na jižní Floridě přišlo o život 17 osob. Podezřelým útočníkem je devatenáctiletý někdejší student školy Nikolas Cruz, který byl ze školy vyloučen z kázeňských důvodů.

16 mrtvých (1. srpna 1966) - 25letý student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 16 lidí a 31 zranil, než ho zneškodnil policejní střelec. Předešlé noci zabil Whitman svou manželku a matku. Jednalo se o první větší případ střelby na školách.

14 mrtvých (2. prosince 2015) - Střelba v budově úřadu sociálních služeb v kalifornském San Bernardinu, za níž byl odpovědný radikál Syed Farook se svou ženou. Oba při přestřelce zahynuli.

13 mrtvých (20. dubna 1999) - Na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton ve státě Colorado dva maskovaní mladíci, kteří sami byli studenty téže školy, zastřelili 12 studentů a profesora, 21 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu.

Související

Soud v USA, ilustrační foto

Přelomový rozsudek. V USA půjdou za mříže rodiče školního střelce

Ve Spojených státech amerických padl další přelomový rozsudek. Soud v úterý na nejméně deset let poslal do vězení rodiče teenagera, který vraždil na škole v americkém státě Michigan. Informovala o tom agentura AP. Dnes sedmnáctiletý Ethan Crumbley v listopadu 2021 zastřelil čtyři spolužáky na střední škole v Oxford Township nedaleko Detroitu. 

Více souvisejících

Střelba v USA střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) Střelba v nočním klubu ve městě Orlando (12. 6. 2016) USA (Spojené státy americké) zbraně

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 31 minutami

před 47 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Kyjev představil novou tvář. Za ministerstvo bude mluvit umělá inteligence

Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny představilo ve středu svou novou mluvčí, která byla vytvořena pomocí umělé inteligence (AI). Mluvčí s jménem Viktoria ŠI má za úkol zprostředkovávat informace o konzulárních službách jménem resortu diplomacie.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy