Epidemie násilí v USA? Floridské peklo zase oživilo debatu o držení zbraní

Parkland - Střelba na škole ve floridském Parklandu, pří níž přišlo o život 17 lidí a která se zařadila k deseti nehorším masovým vraždám v USA, obnovila debatu o kontrole zbraní. Z palby je podezřelý bývalý student Nikolas Cruz.

Parkland je domovem 31.000 lidí a loni byl označen za nejbezpečnější město na Floridě. Guvernér Rick Scott dnes nařídil stáhnout na veřejných objektech vlajky na znamení smutku na půl žerdi až do pondělka. O střelbě hovořil jako o "čirém peklu", ale odmítl se nechat zavléci do debaty o kontrole zbraní. "Musíme pokračovat v diskusi, jak lidi ochránit zákonem," řekl.

Floridský republikánský senátor Marco Rubio hned ve středu a řekl, že se stále neví, jak se 19letý Cruz ke zbrani dostal ani další fakta. "Je třeba to zjistit, než dospějeme k unáhlenému závěru, že by tomu mohl předejít nějaký zákon," řekl stanici Fox News. Podle něj není vhodné, aby jeho kolegové v Senátu tento incident využili k výzvám ke zpřísnění kontroly zbraní.

Někdejší členka Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsová, která byla těžce zraněna při střelbě v roce 2011, na twitteru po incidentu vyzvala politiky, aby skoncovali s "touto epidemií násilí páchaného střelnými zbraněmi". "Je bezpečné posílat naše děti do školy? Jsme ve svých domech a městech v bezpečí? Navzdory smutku musíme sebrat odvahu a bojovat proti strachu. Kdybych mohla nabídnout ochranu 315 Američanům, kteří jsou každý den zastřeleni, udělala bych to," napsala Giffordsová.

Demokratický senátor Chris Murphy ve středu floridskou střelbu označil za tragédii a "důsledek nečinnosti" v otázce násilí páchaného střelnými zbraněmi. Podotkl, že masové střílení je specifický problém Ameriky.

Související

Nikolaus Cruz (útočník z Floridy)

V USA začal proces o trestu pro střelce z Parklandu

Ve státě Florida dnes začal proces, v němž soudní porota rozhodne, zda uložit trest smrti pachateli jednoho z nejhorších střeleckých útoků na školách v dějinách Spojených států. Nikolas Cruz se u soudu již přiznal, že v roce 2018 zabil 14 studentů a tři pracovníky střední školy ve městě Parkland.
Po střelbě ve škole na Floridě mrtví i zranění

Ozbrojme učitele, doporučila speciální komise v USA

Komise, která byla sestavena k vyšetření masové střelby na americké střední škole v Parklandu, doporučila, aby bylo učitelům povoleno nosit ve školách zbraně. Návrh se setkal s kritikou ze strany studentů, proti jsou i organizace sdružující americké učitele.

Více souvisejících

střelba ve škole na Floridě (14. 2. 2018) Nikolas Cruz (útočník z Floridy) Marco Rubio (kandidát na post prezidenta USA) zbraně USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 32 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy