Trump chce lépe chránit školy před útoky střelců, navštíví i rodiny obětí a zraněných z Floridy

Washington - V mimořádném vystoupení v přímém televizním přenosu dnes americký prezident Donald Trump označil za prioritu přijatí opatření, jež by lépe chránila školy před útoky střelců. 

Šéf Bílého domu tak reagoval na středeční střelbu na střední škole na Floridě, při které zahynulo 17 lidí. Prezident slíbil, že navštíví místo tragédie, aby se sešel s příbuznými obětí, zraněnými a místními představiteli.

„Musíme také spolupracovat na vytvoření kultury obsahující důstojnost života, která vytváří hluboké a smysluplné lidské kontakty," uvedl.

Zároveň slíbil vypořádat se s otázkou ozbrojování duševně narušených lidí. Nezmínil se ale o problematice dostupnosti střelných zbraní v USA, která je po podobných útocích vždy předmětem ostrých polemik. Předtím na twitteru Trump napsal, že středeční střelba byla dílem duševně nemocného člověka.

Střelba podle jeho slov přinesla „scény strašného násilí, nenávisti a zla". Celý národ se podle něj modlí za oběti a jejich rodiny.

Související

Nikolaus Cruz (útočník z Floridy)

V USA začal proces o trestu pro střelce z Parklandu

Ve státě Florida dnes začal proces, v němž soudní porota rozhodne, zda uložit trest smrti pachateli jednoho z nejhorších střeleckých útoků na školách v dějinách Spojených států. Nikolas Cruz se u soudu již přiznal, že v roce 2018 zabil 14 studentů a tři pracovníky střední školy ve městě Parkland.
Po střelbě ve škole na Floridě mrtví i zranění

Ozbrojme učitele, doporučila speciální komise v USA

Komise, která byla sestavena k vyšetření masové střelby na americké střední škole v Parklandu, doporučila, aby bylo učitelům povoleno nosit ve školách zbraně. Návrh se setkal s kritikou ze strany studentů, proti jsou i organizace sdružující americké učitele.

Více souvisejících

střelba ve škole na Floridě (14. 2. 2018) Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Robert Fico

Ficův stav se po atentátu nadále zlepšuje, oznámila nemocnice

Lékařské konzilium na základě výsledků vyšetření potvrdilo postupné zlepšování zdravotního stavu slovenského předsedy vlády Roberta Fica (Směr-SD). Agenturu TASR o tom v pondělí informoval tiskový odbor Úřadu vlády (ÚV) SR. Premiér je hospitalizován ve Fakultní nemocnici s poliklinikou FD Roosevelta v Banské Bystrici.

před 19 minutami

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Co čeká hokejisty na Staromáku? Nadšení fanoušci nebudou to jediné

V Česku budou dnes odpoledne oficiálně pokračovat oslavy zisku titulu mistrů světa v ledním hokeji, který národní tým vybojoval v neděli večer po vítězství nad Švýcarskem. Největší akce se chystá na Staroměstském náměstí v Praze. Na co se lidé mohou těšit? 

Aktualizováno před 1 hodinou

V Národním divadle se koná poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. (27.5.2024) Prohlédněte si galerii

Česko se v Národním divadle rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem

Česko se v pondělí rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem, který zemřel po těžké nemoci během předminulého týdne ve věku 77 let. Lidé v čele s jeho kolegy zaplnili historickou budovu Národního divadla, která hostila poslední rozloučení. Zájem byl značný, smuteční hosté museli čekat ve frontě.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Borrell: Funkční Palestinská samospráva je i v zájmu Izraele

Místopředseda Evropské komise a šéf diplomacie EU Josep Borrell opět vyzval k příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí odvlečených do této palestinské enklávy po loňském útoku na Izrael. Učinil tak po jednáních v Bruselu s novým premiérem Palestinské samosprávy Mohammadem Mustafóm, informuje agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Jsme mistři. Český národní tým ovládl MS v hokeji, v Praze porazil Švýcarsko 2:0

V neděli večer se v pražské O2 Areně koná vyvrcholení letošního hokejového světového šampionátu v České republice, ve kterém se utkává domácí národní tým s tím švýcarským. Jedná se o historicky první vzájemný zápas těchto dvou týmů ve finále v historii MS. Česká hokejová reprezentace se pak ve finále MS objevila poprvé po 14 letech a chtěla navázat na dosud poslední zlato z roku 2010, ale i na zlato z roku 1985, kdy se naposledy domácímu (tehdy československému) týmu podařilo ovládnout turnaj na domácí půdě. To pro Švýcary se jedná o druhou účast ve finále v historii, před šesti lety získali stříbro po porážce se Švédskem. Český tým nakonec zvítězil 2:0 a odnáší si vytoužené zlato.

včera

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí. Policisté a záchranáři ošetřují kolabující

Hokejoví fanoušci zaplnili Staroměstské náměstí v Praze, aby na velkoplošné obrazovce sledovali finále mistrovství světa mezi Českem a Švýcarskem. Podle pořadatelů vidělo první třetinu asi 15 000 lidí. Záchranáři na místě ošetřili několik osob, které v davu zkolabovaly. Diváci skandovali a povzbuzovali český tým, zatímco švýcarská přesilová hra byla provázena pískotem.

včera

včera

včera

včera

včera

Švédové si vylepšili náladu po debaklu s Českem. Získali bronz po boji s Kanadou

Nedělním programem vrcholí 87. mistrovství světa v ledním hokeji konající se v České republice. Před tím než večer od 20:20 k očekávanému finále nastoupí Češi se Švýcarskem, tak se o odpolední duel o bronz postarali poražení semifinalisté Švédsko a Kanada. Nakonec bronz putuje na sever Evropy poté, co dokázali žlutomodří zdolat Kanadu 4:2. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy