Cruzovo vraždění trvalo šest minut, pak šel na hamburger

Parkland - Policie zveřejnila podrobný popis masakru, při němž 19letý Nikolas Cruz zastřelil 17 lidí při útoku na střední školu v Parklandu na Floridě. Od chvíle, kdy útočník do budovy vstoupil, do chvíle, kdy ji opustil, uplynulo šest minut.

Cruz měl masovou vraždu dobře naplánovánu. Ke škole se odpoledne před koncem vyučování nechal dovézt vozem firmy Uber. Cruz měl u sebe černý pytel a vešel do budovy číslo 12 rozsáhlého školního komplexu střední školy Marjory Stonemanové Douglasové. Byl bývalým žákem této školy a jeden zaměstnanec ho okamžitě poznal. Upozornil na Cruze svého kolegu vysílačkou, ale téměř v té chvíli se ozvaly výstřely.

Muž, jehož jméno je v policejní zprávě začerněno, vypověděl, že Cruz postupoval velmi "cílevědomě". Vešel dovnitř a na schodišti vytáhl z pytle zbraň, podle policejních zpráv poloautomat. Střílel do čtyřech místností v prvním patře, vyběhl po schodech a ve druhém patře zastřelil jednu osobu. Pokračoval do třetího patra, tam odhodil zbraň i batoh a vmísil se mezi prchající studenty propadlé panice.

Policie se domnívá, že Cruz chtěl z třetího patra odstřelovat studenty vybíhající z budovy, avšak nepodařilo se mu rozbít okno. Okna se ale dala snadno otevřít.

Po palbě zamířil do obchodu Walmart, kde si koupil nápoj, navštívil také restauraci Subway a vydal se do McDonald's. Po 40 minutách od chvíle, kdy odešel ze školy, ho spatřil policista na ulici a zadržel ho. Cruz se nebránil.

Policejní zpráva o činu je sice podrobná, ale jak upozornil floridský tisk, nevysvětluje motiv. Jediné vodítko, jež se zatím nabízí, je fakt, že škola před rokem Cruze vyloučila.

Cruz se k činu před soudem přiznal a byl obviněn ze sedmnáctinásobné úkladné vraždy. Ve vězení se sleduje, zda nemá sebevražedné úmysly. List Miami Herald napsal, že právě na jeho duševním stavu zřejmě bude chtít stavět obhajoba. "Je hluboce rozrušený," řekl zástupce veřejného obhájce Gordon Weekes, jehož kancelář Cruze zastupuje.

S tím souhlasí lidé ze sousedství Cruzova bydliště. Podle nich šlo o problematické dítě, které se občas projevovalo agresivně. Házel vejce na auta sousedů, posedával sám, protože ostatní děti se ho stranily. Trápil zvířata a vzduchovou pistolí střílel po hlodavcích a slepicích. O Cruzově duševním stavu se zatím jenom spekuluje, hovoří se o depresi a také o autismu. Svědci se shodují, že byl emočně velmi nestálý. Cruz byl hned po narození dán do adopce starším manželům, oba už zemřeli.

Související

Nikolaus Cruz (útočník z Floridy)

V USA začal proces o trestu pro střelce z Parklandu

Ve státě Florida dnes začal proces, v němž soudní porota rozhodne, zda uložit trest smrti pachateli jednoho z nejhorších střeleckých útoků na školách v dějinách Spojených států. Nikolas Cruz se u soudu již přiznal, že v roce 2018 zabil 14 studentů a tři pracovníky střední školy ve městě Parkland.
Po střelbě ve škole na Floridě mrtví i zranění

Ozbrojme učitele, doporučila speciální komise v USA

Komise, která byla sestavena k vyšetření masové střelby na americké střední škole v Parklandu, doporučila, aby bylo učitelům povoleno nosit ve školách zbraně. Návrh se setkal s kritikou ze strany studentů, proti jsou i organizace sdružující americké učitele.

Více souvisejících

střelba ve škole na Floridě (14. 2. 2018) Nikolas Cruz (útočník z Floridy) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy