Prezidentem Kostariky bude pastor, či romanopisec. Zemi rozdělily sňatky gayů

San José - Ve druhém kole prezidentskách voleb na Kostarice proti sobě stojí evangelický pastor, zpěvák a moderátor Fabricio Alvarado a bývalý centristický ministr Carlos Alvarado. Kampaň výrazně poznamenal spor o sňatky osob stejného pohlaví.

Volební místnosti byly otevřeny v 6:00 místního času (14:00 SELČ). V prvním kole získal více hlasů (o tři procentní body) Fabricio Alvarado, jemuž některé předvolební průzkumy přisuzují i velmi těsné vítězství v druhém kole.

Carlos Alvarado je kandidátem centristické Strany občanské akce (PAC). Dříve pracoval jako novinář a je autorem knihy povídek a dvou románů.

Preference jeho konzervativního protikandidáta vyskočily, když kritizoval Meziamerický soud pro lidská práva, který Kostariku vyzval, aby umožnila homosexuálním párům uzavírat občanské sňatky a adoptovat děti a dopřála jim stejná práva jako heterosexuálním dvojicím.

Alvarado se naopak jako jediný z uchazečů o úřad hlavy státu pro sňatky osob stejného pohlaví veřejně vyslovil. Fabricio Alvarado brojí proti "sekulárnímu státu" a "genderové ideologii".

V latinskoamerických zemích homosexuálové často čelí diskriminaci nebo i násilí, připomněla agentura AFP. V Kostarice žije 3,3 milionu lidí, kteří se většinou považují za konzervativce. Většina obyvatel je římskokatolického vyznání, ale v zemi roste počet evangelíků. Proti sňatkům osob stejného pohlaví jsou podle průzkumů veřejného mínění dvě třetiny obyvatel. "Je to poprvé, co tábory během volby v Kostarice polarizovalo náboženství a otázka lidských práv," řekl analytik Gustavo Araya.

V zemi dlouho fungoval systém dvou stran. Kostarika, která bývá vnímána jako "Švýcarsko Střední Ameriky", se těší větší stabilitě než většina ostatních zemí v tomto politicky neklidném regionu.

Související

Venezuela, ilustrační foto

Kostarika vyhostila ze země venezuelské diplomaty

Kostarika vyhostila ze země diplomatický personál zastupující vládu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Diplomatům dala dvouměsíční lhůtu na to, aby opustili zemi. Informovalo o tom v pátek kostarické ministerstvo zahraničí. Kostarika je jednou z více než 50 zemí, které v předchozích dnech uznaly dočasným prezidentem Venezuely šéfa parlamentu a opozičního lídra Juana Guaidóa.

Více souvisejících

kostarika Homosexuálové Volby

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy