Americké letectvo v problémech? Babička B-52 se do důchodu nechystá, nejmodernější B-2 ano

Nový plán amerického letectva počítá s provozem legendárního bombardéru Boeing B-52 Stratofortress, jehož prototyp vzlétl v roce 1952 až do 40 let 21. století, píše web nationalinterest. Naopak nejmodernější těžký bombardovací letoun, který v současnosti americké letectvo vlastní, Northrop B-2 Spirit vybavený technologií stealth, čeká s nástupem nového typu bombardéru, B-21, postupné vyřazení.

Dle časopisu Letectví+Kosmonautika čeká B-52 omlazující kůra, v podobě výměny motorů a zmodernizování většiny systémů. I přes své staří je stále B-52 schopna ze všech typů USAF nést největší spektrum a množství zbraní. Americké letectvo jich má stále z původně 744 vyrobených v provozu 76. Ty byly vyrobeny v letech 1961 a 1962. Jsou tak jedny z nejstarších stále provozovaných bojových letounů.

Předpokládá se, že by takto omlazené stroje, měly ve výzbroji zůstat minimálně do 40. let tohoto století.  Naopak s nejmodernějším bombardérem USAF současnosti, B-2 Spirit, se do budoucnosti, spolu s předpokládaným zavedením nového typu B-21, nepočítá. Ten by měl být vyřazen nejpozději v roce 2032. Stejný osud čeká i na nadzvukový B-1 Lancer, který by se službou měl rozloučit nejpozději v roce 2036.

Hlavním argumentem pro vyřazení B-2, je nepraktičnost provozu více typů letadel. B-2 byl vyvinut za studené války, ale vzhledem k potížím s vývojem se dostal do výzbroje až v roce 1997. Místo původně plánovaných 150 kusů, bylo vyrobeno pouze 21. Vzhledem k malému počtu letadel, je provoz a údržba B-2 drahá a komplikovaná.

Dodavatelé součástky již nevyrábějí a USAF se daří v operační službě držet pouze 35% B-2 tedy nějakých 6 nebo 7 strojů. B-1 Lancer prochází modernizačním programem. Oba letouny by pak svými parametry měl překonat nový bombardovací letoun B-21. S jeho zavedením do výzbroje se počítá v průběhu 20. let.

Vedle technické a vojenské stránky hraje svoji roli i ekonomická. Zatímco u B-2 stojí jedna letová hodina až 150 000 dolarů, u B-1 a B-52 je to „pouhých“ 70 000 dolarů. Po modernizaci by tyto náklady měly u B-52 ještě o několik tisíc dolarů klesnout, poznamenává L+K.

V roce 2036 by tedy měly mít Spojené státy ve výzbroji dva typy těžkých bombardérů: 100 supermoderních B-21 a 76 téměř 100 let starých B-52. Jak uvádí nationalinterest, vše může být nakonec jinak. Vzhledem k náročnosti projektu B-21, u kterého se dá předpokládat značné zpoždění, můžeme očekávat ještě přehodnocení těchto plánů.

Související

B-52 Stratofortresses

USA informují o úspěšném testu hypersonické zbraně

Americké letectvo oznámilo, že provedlo úspěšný test hypersonické zbraně, která letěla pětinásobnou rychlostí zvuku. Informovala o tom agentura Reuters. Americká armáda podle svého prohlášení test provedla v sobotu u pobřeží Kalifornie, kde bombardér B-52 vypustil střelu ARRW.

Více souvisejících

B-52 Stratofortresses bombardér B-2 Americká armáda (U.S. AIR FORCE)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy