Ryan nebude obhajovat poslanecký mandát. Hlavní cíl v Kongresu splnil

Washington - Šéf Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan (48) se ve volbách letos v listopadu nebude ucházet o znovuzvolení. O jeho odchodu se už dlouho spekulovalo, podle agentury AP v parlamentu už splnil svůj hlavní politický cíl, jímž bylo prosazení radikální daňové reformy.

Sám poslanec to dnes potvrdil v rozhovoru s novináři.Kongres prý opouští "bez lítosti". Práci v parlamentu prý odevzdal všechno. Na dotaz, jak jeho odchod ovlivnilo úřadování prezidenta Donalda Trumpa, Ryan odpověděl, že "vůbec nijak".

Rodina je pro šéfa Sněmovny reprezentantů nyní na prvním místě. Když před dvaceti lety nastoupil do Kongresu, neměl žádné děti. Teď má tři a nehodlá dopustit, aby se v případě další kandidatury pro své potomky stal jen "víkendovým otcem".

Popřel také, že by prezident Trump měl v úmyslu zbavit funkce Roberta Muellera, který vede vyšetřování údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby, případně náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina, který Muellera do funkce jmenoval. "Nemám důvod si myslet, že se něco takové stane. Dostalo se mi ujištění od lidí v Bílém domě. Oba (Mueller a Rosenstein) by měli mít možnost dodělat svou práci. V této zemi vládne právo a to je zásada, které se držíme," řekl Ryan.

Členem Kongresu je Ryan od roku 1998, v prezidentských volbách v roce 2012 si ho uchazeč o prezidentskou funkci Mitt Romney zvolil za svého kandidáta na post viceprezidenta.

Podle serveru Politico nehodlá Ryan odejít z Kongresu hned. Jeho poradce Brendan Buck novinářům řekl, že šéf sněmovny dokončí svůj mandát a opustí Kongres příští rok v lednu, kdy Sněmovna reprezentantů zasedne po volbách v novém složení. O místo šéfa sněmovny se budou zřejmě místo Ryana ucházet poslanci Kevin McCarthy a Steve Scalise.

Podle amerických komentátorů Ryanův odchod prohloubí nejistotu republikánů před volbami, v nichž budou Američané rozhodovat o obsazení celé dolní komory a třetiny Senátu. Ústup popularity, vyvolaný problematickými výroky i skutky prezidenta Donalda Trumpa, pociťuje Republikánská strana už řadu měsíců.

Ryan přijal v roce 2015 funkci ve vedení Sněmovny reprezentantů jen váhavě, ale podle přesvědčení většiny poslanců se osvědčil. S Trumpem se mu nepodařilo navázat těsnější spolupráci, k jeho kandidatuře měl zpočátku výhrady.

Ryanův odchod na twitteru komentoval prezident. "Předseda Paul Ryan je skutečně dobrý muž, a i když nebude usilovat o znovuzvolení, zanechá za sebou úspěšný odkaz, který nikdo nemůže zpochybnit. Jsme s tebou, Paule!" napsal Trump.

Američtí republikáni mají ve Sněmovně reprezentantů solidní většinu, aby ji ztratili, museli by jim demokraté v listopadových volbách vzít 23 mandátů.

Související

New York

Děti migrantů nebudou automaticky občany USA? Trump jde do extrému, čeká se bitva o ústavu

Americký prezident Donald Trump zvažuje zablokování právní zásady, kdy se americkými občany automaticky stávají i děti cizinců narozené na území Spojených států. V rozhovoru v pořadu portálu Axios pro televizi HBO Trump řekl, že uplatňování výše zmíněného práva, které zaručuje 14. dodatek americké ústavy, může zastavit exekutivním nařízením, tedy dekretem, takže se obejde bez souhlasu Kongresu USA. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan v nezvykle odmítavé reakci ale řekl, že Trump tuto možnost nemá.
Radek Vondráček (ANO)

Radek Vondráček zakončil návštěvu Washingtonu, další schůzky ho čekají v New Yorku

Washington/Praha – Šéf české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který je na návštěvě Spojených států, završil svá jednání ve Washingtonu a nyní míří do New Yorku. Vondráčkův pobyt v USA potrvá do 25. července. Po New Yorku Vondráčka čeká například cesta do Chicaga, které je známé početnou českou komunitou, a také do státu Wisconsin.

Více souvisejících

Paul Ryan (Kongres USA) Kongres USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

včera

Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy