Bushová (†92) se proslavila rázností. Usadila svého syna, dvakrát navštívila Prahu

Washington - Humanitární činností, podporou tradiční rodiny, osobitým humorem i tím, že stála svému manželovi vždy pevně po boku, si Barbara Bushová získala přízeň většiny Američanů. První dámou USA byla v letech 1989 až 1993. Manželku exprezidenta George Bushe staršího a matku další hlavy státu, George W. Bushe, trápily v posledních letech vleklé zdravotní obtíže. Oblíbená Bushová zemřela 17. dubna ve věku 92 let.

"Můj úspěšný život je důsledkem toho, že jsem se dobře vdala," říkávala o sobě. Jako první dáma neměla Bushová žádné politické ambice. Byla známa tím, že se raději starala o domácnost a o rodinu, než aby se svému manželovi pletla do vládnutí. V jeho kariéře mu však pomáhala a našla si také své oblasti zájmu, jimž se věnovala. Bushová se soustředila zejména na šíření gramotnosti, podporu čtení a boj s leukémií, které kdysi podlehla malá dcera Robin.

Sama si říkala "babička všech". Američané u Bushové oceňovali její zemité postřehy, v průzkumech veřejného mínění popularita první dámy často předstihovala oblibu šéfa Bílého domu. Známé jsou rovněž historky o její ráznosti, svého syna například jednou napomenula, aby nedával po texaském způsobu nohy na stůl. "Ale matko, vždyť je to prezident Spojených států," namítl jí Bush starší. "To nevadí! Ale ať dá nohy z mého stolu!" řekla rezolutně Bushová.

Bělovlasá žena svůj věk nikdy přehnaně neskrývala. Oblékala se jako každá jiná Američanka, v oblibě měla například bílý náhrdelník, který se stal jakýmsi symbolem její ženské vyrovnanosti a nenápadnosti. Svého manžela Bushová doprovodila i 17. listopadu 1990 na historickou návštěvu bývalého Československa. Pár se do Prahy vrátil ještě v roce 1999, kdy Bush starší již prezidentem nebyl. Státník ale tehdy na Hradě za své zásluhy převzal Řád bílého lva.

Bushová, rozená Pierceová, se narodila 8. června 1925 v New Yorku v rodině patřící do vyšší střední třídy. Po studiu na dívčí škole přešla na vysokou školu Smith College v Northamptonu ve státě Massachusetts, kde se seznámila s vojenským letcem Bushem a studium nedokončila. Svatbu měli v lednu 1945. Po válce se zabydleli v Texasu, ale když se Bush vrhl do politiky, změnila rodina adresu hned devětadvacetkrát. Na Barbaře spočívala veškerá tíha vedení domácnosti.

Do rodiny kongresmana, velvyslance při OSN, předsedy Republikánské strany, šéfa CIA, viceprezidenta i prezidenta USA, se narodilo šest dětí - George, Robin (zemřela ve třech letech), Jeb, Neil, Marvin a nejmladší Dorothy. Nejstarší George junior se "potatil" a stál v čele USA dvě volební období od roku 2001. Politickou kariéru udělal i Jeb, který byl v letech 1999 až 2007 guvernérem Floridy. V roce 2016 se účastnil republikánských prezidentských primárek.

Ve svém volném čase se Bushová ráda věnovala například zahradničení, ráda také četla. O rodinném mazlíčkovi, psovi Millie, napsala dokonce knihu, která na americkém trhu sklidila ohlas. Bushová v roce 1994 napsala i autobiografii, v níž například uvedla dvě témata, na nichž se s manželem neshodla - podporovala legální interrupce a postavila se proti prodeji útočných zbraní.

Související

Barbara Bushová

Na pohřeb Bushové dorazili čtyři exprezidenti, Trump ne

Houston - Čtveřice bývalých prezidentů, manželka současné hlavy státu a dalších 1500 lidí dorazilo dnes na pohřeb bývalé první dámy Spojených států Barbary Bushové. Hosté zaplnili episkopální kostel svatého Martina v Houstonu, který s manželem Georgem Bushem starším často navštěvovala.
George Herbert Walker Bush, bývalý 41. prezident Spojených států v letech 1989–1993.

Dopis, který napsal George Bush Barbaře během druhé světové, předpověděl celý jejich život

Dnes v ranních hodinách zemřela Barbara Bushová. Svět si připomíná tuto bývalou první dámu k jejímuž nezaměnitelnému image patřily výrazné korále kolem krku. Na veřejnosti působila velmi laskavým až mateřským dojmem. Přesto se uměla k světovému dění velmi tvrdě vyjádřit. Naposledy se podivovala nad chováním prezidenta Trumpa. Celý svět pak dnes dojal dopis, který své budoucí ženě poslal v roce 1943 tehdy stíhací pilot ve výcviku George Bush.

Více souvisejících

Barbara Bushová USA (Spojené státy americké) Prezident USA George H. W. Bush (sr.)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy