Kandidátka na šéfku CIA se očistila v kauze týraných vězňů

Washington - Kandidátka na post šéfa americké rozvědky CIA Gina Haspelová, která čelí odporu demokratů a ochránců lidských práv, podala důkazy, jež již očišťují v kauze zničení videozáznamů s vězni týranými vyšetřovateli tajných služeb. Oznámila to v pátek agentura AP.

Zákonodárcům předložila odtajněné dokumenty, které ukazují, že sice v roce 2005 předala pokyn ke skartaci 92 videí, jež zaznamenaly hrubé praktiky vyšetřovatelů, ale že tak učinila na příkaz nadřízeného. Tehdejší zástupce šéfa CIA Mike Morell ve vnitřním vyšetřování dospěl k závěru, že tak učinila v domnění, že její tehdejší nadřízený Jose Rodriguez jí to nařídil s plným vědomím ředitele CIA Portera Gosse. Jak se později ukázalo, nebylo tomu tak.

Zaznamenány byly případy trýznivých technik při vyšetřování osob podezřelých z terorismu, včetně takzvaného waterboardingu, tedy simulovaného topení.

Haspelovou čeká 9. května slyšení v Senátu, jehož podporu potřebuje pro to, aby se do funkce dostala. Haspelová má ve vedení hlavní tajné služby USA nahradit dosavadního ředitele Mikea Pompea, který se má stát ministrem zahraničí. I Pompeovu nominaci musí schválit Senát.

Pro potvrzení své nominace Haspelová potřebuje většinu hlasů ve stočlenném Senátu, kde má Trumpova Republikánská strana 51 mandátů. Její jmenování je nejisté tím spíš, že se proti nominaci postavili i někteří republikánští senátoři.

Americký prezident Donald Trump během volební kampaně hrozil, že obnoví hrubé techniky při vyšetřování osob podezřelých z terorismu. Demokratičtí senátoři jsou podle médií znepokojeni představou, že by takové návrhy mohla Haspelová podpořit.

Související

Sídlo BIS

Čučkaři z BIS? Koudelka v USA převzal cenu CIA za zahraniční spolupráci

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka počátkem března v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) převzal ocenění za zahraniční spolupráci. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN), kterým to potvrdil Koudelka i premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň se potvrdilo, že Koudelka se při Babišově návštěvě Spojených států spolu s premiérem setkal s ředitelkou CIA Ginou Haspelovou.

Více souvisejících

Gina Haspelová (CIA) CIA týrání

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy