Alkoholik v Trumpově vládě? Proti lékaři Bílého domu se zvedl odpor

Washington - Americký prezident Donald Trump čelí rostoucímu tlaku od zákonodárců své vlastní Republikánské strany, aby stáhl nominaci lékaře Bílého domu Ronnyho Jacksona na ministra pro záležitosti veteránů. Odpor řady politiků souvisí s obviněními z mnoha přehmatů či přímo z porušení zákona, kterých se Jackson podle demokratů dopustil. Sám lékař popírá, že řídil v opilosti či svévolně předepisoval návykové léky, jak tvrdí demokraté.

Tým kolem demokratických senátorů chystajících se na Jacksonovo nominační slyšení podle agentury AP mluvil s 23 jeho současnými či bývalými kolegy z lékařského oddělení Bílého domu. Z rozhovorů vyplynulo, že Jackson má problémy s přílišnou konzumací alkoholu, která ovlivňuje jeho chování. Opilý prý sedá za volant a jednou dokonce naboural služební vozidlo. Rovněž předepisuje takové množství opiátů, že se lékařský tým zprvu domníval, že je ze zásob Bílého domu někdo krade.

"Nikdy jsem nenaboural auto. Nemám ponětí, odkud se to (obvinění) vzalo," řekl Jackson ve středu novinářům a zároveň odmítl všechna další uvedená tvrzení.

Trump v úterý prohlásil, že za Jacksonem pevně stojí. Právě Jackson, který je hlavním lékařem Bílého domu od roku 2006, vydal letos v lednu dobrozdání o prezidentově zdraví, které vyznělo veskrze pozitivně.

Ve středu však mluvčí Trumpova úřadu Raj Shah na dotaz televize CNN uvedl, že se tým Bílého domu "samozřejmě" připravuje na možnost, že by Jackson kandidaturu na ministra vzdal. "Bude to, jak řekl prezident, rozhodnutí doktora Jacksona," řekl Shah.

Podle listu Politico se v posledních dnech od Jacksona odvrátilo několik republikánských senátorů, kteří disponují v kongresové komoře pouze těsnou většinou hlasů. Jeho podpora má podle některých z nich i jiné závažné překážky než obvinění související s alkoholem a léky.

"Všichni jsme měli pochybnosti už před všemi těmi nedávnými obviněními, už kvůli jeho zkušenostem či kvalifikaci," řekl deníku republikánský senátor Jeff Flake, podle něhož je schválení Jacksonovy nominace "velmi nepravděpodobné". Podobně se vyjadřují i další republikáni, což dává při očekávaném jednotném odporu demokratů lékaři jen malou šanci uspět v případném nominačním hlasování senátního pléna.

Trojice nejmenovaných republikánů se podle listu obrátila přímo na Trumpa, aby Jacksonovu nominaci stáhl. Jinak podle nich riskuje poškození jména strany, které by se s Jacksonovým působením v úřadě jen zvýrazňovalo.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump Ronny Jackson (lékař Bílého domu) Bílý dům USA

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy