Právo na sex? Útok v Torontu odhalil zvrácené myšlení generace incelů

NÁZOR – Pondělní útok dodávkou v Torontu, který zabil 10 lidí a dalších 13 zranil, šokoval a vyděsil svět, přičemž způsob provedení okamžitě vzbudil podezření, že šlo o terorismus, konstatuje editoral serveru The Guardian. Renomovaný britský deník dodává, že mezitím vyšlo najevo, že podezřelý zřejmě pár minut před útokem na sociální síti svůj čin prezentoval jako součást rebelie „incelů“ - mužů žijících nedobrovolně v celibátu - a oslavoval misogyna, který v roce 2014 zastřelil 6 lidí, čímž chtěl potrestat ženy za odmítání své osoby.

Zvrácená, ale známá představa

Zvěrstvo v Torontu podle prestižního serveru poukázalo na nepříjemnou, znepokojivou internetovou subkulturu „incelů“, přičemž někteří z nich zločin oslavují. „Věří, že jim je odpíráno základní právo na sex se ženami, konkrétněji se ženami, které považují za atraktivní,“ vysvětluje editorial. Konstatuje, že tato představa může být zvrácená, ale obsahuje jádro, které je ženám trpce známé – někteří muži si zkrátka myslí, že mají právo na pozornost a tělo ženy, a cítí ponížení a posléze hněv, pokud se jim nedostává.

Někteří se tedy pokoušejí vynutit si své požadavky pohrůžkami či silou, poukazuje The Guardian. Odkazuje na kanadskou spisovatelku Margaret Atwoodovou, podle níž se muži bojí, že se jim ženy budou smát, zatímco ženy se obávají, že je muži zabijí.

Mužská síla je podepřena především hrozbou násilí a není náhoda, že prvotní feministky nebyly pouze umlčovány, ale také sexuálně napadány, uvádí britský deník. Podotýká, že k instrumentálnímu a explicitnímu označování násilí na ženách jako trestu za jejich údajné hříchy dochází odnepaměti a celosvětově a nová je pouze prezentace osobního dotčení skrze společenské a politické termíny a výzvy ke zničení toho, co „incelové“ považují za stávající status quo.

Pachatelův vzkaz alespoň prozatím odvrátil diskuzi od terorismu, který například FBI definuje jako „nezákonné použití síly a násilí vůči osobám či majetku s cílem zastrašit nebo přinutit vládu, civilní obyvatelstvo či jeho segment z politických či společenských důvodů“, připomíná renomovaný server. Dodává, že detaily případu teprve vyplouvají na světlo a zůstává otázkou, zda jej půjde z právního hlediska označit za terorismus.

„Misogynní násilí ale není jen osobní záležitostí. Je (záležitostí) společenskou,“ zdůrazňuje editorial. Odkazuje na rozhodnutí Southern Poverty Law Center monitorující nenávistné skupiny v USA, například krajní pravici, které letos do sledovaných ideologií přidalo i mužský šovinismus, včetně subkultury „incelů“.

Nejde o anomálii, problém je širší

Zdá se, že jedním z faktorů je odpor vůči emancipaci, které ženy dosáhly, tvrdí The Guardian. Konstatuje, že ženy sice musí ujít ještě dlouhou cestu, než dosáhnou rovnosti v úrovni mezd i dalších oblastech, přesto mnozí muži věří, že ženy si neférově polepšují na jejich úkor, a proto podobně, jako se bílí rasisté cítili ohroženi prezidentstvím Baracka Obamy, líčí rovnoprávnost coby překrucování „přirozeného řádu“ a formu útlaku.  

Za další faktor označuje britský deník internet a sociální sítě, které usnadňují a urychlují šíření této formy misogynie, stejně jako umožnily rozmach čtvrté vlny feminismu. „Lidé mohou snadněji nalézt spřízněné duše, ujišťují se o své identitě, rozvíjejí své myšlenky a organizují se  - v dobré i zlém,“ píše prestižní server. Dodává, že tyto komunity mohou snadno přerůst do tzv. ozvěnových komor napomáhajících radikalizaci a zatvrzení.

Za zásadní tedy editorial označuje potírání misogynie v internetovém prostředí, kde technologické společnosti sice rychle odstraňují obsah narušující duševní vlastnictví, ale zůstávají nečinné při potírání materiálů ponižujících a napadajících ženy, případně obsahujících přímé hrozby a nadávky, což normalizuje a podporuje nenávist.

Internet nicméně tyto postoje nepřinesl a je nutné postavit se širšímu tlaku „jedovaté maskulinity“, která ztotožňuje mužnost se schopností „brutálního podmanění“ a naopak zesměšňuje muže za jakoukoliv slabost, což jim rovněž působí trápení, apeluje The Guardian. Deklaruje, že chlapci a mladí muži musí vědět, že mužnost nemusí být tak úzce definována a že zranitelnost není cosi nepřirozeného.

„Nemusíte číst příliš mezi řádky na fórech incelů, abyste poznali bolestivý pocit ponížení a strach, který se obrátil v hněv a agresi,“ píše respektovaný deník. Zdůrazňuje, že pro násilí přesto neexistuje omluva a nebude možné ho řešit, dokud bude pojímáno jako anomálie, nikoliv extrémní projev širšího problému.

Související

Alek Minassian

Šílený řidič dodávky v Torontu zabíjel hlavně ženy

Toronto - Řidič dodávky, který v pondělí najížděl do chodců v kanadském Torontu, si za oběti vybíral hlavně ženy. Mezi mrtvými je osm žen a dva muži, nejmladší oběti bylo 22 let a nejstarší 94. Oznámil to v pátek hlavní koroner kanadské provincie Ontario, který představil jména všech obětí útoku, jehož se dopustil pětadvacetiletý Alek Minassian. Několik mrtvých je z Jižní Koreje. Informovala o tom televize CBC.
Terorismus, ilustrační foto

Jak se bránit před útoky autem? Evropa přišla s receptem na bezpečí

Toronto - Nedávné tragické události z kanadského Toronta opět ukázaly, že vražedné útoky za pomocí automobilů jsou čím dál častějším jevem. Jejich provedení je totiž snadné a pachatel si k nim nepotřebuje opatřovat žádnou zbraň, zbraní se stane jeho automobil. A právě proto je obrana proti takovým útokům složitá. Některá světová města ale přišla s receptem, jak ono riziko alespoň snížit.

Více souvisejících

Dodávka vjela do davu v Torontu (23.4.2018) Kanada projevy nenávisti

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy