Trump varuje před Boko Haram. S Íránem je ochoten jednat

Washington - Za "strašlivý problém" pro Nigérii dnes označil prezident USA Donald Trump teroristickou organizaci Boko Haram. Při setkání s nigerijským prezidentem Muhammadem Buharim šéf Bílého domu poukázal na údajné protikřesťanské nálady v Nigérii. Buhari je od loňské Trumpovy inaugurace prvním africkým státníkem, který byl přijat v Bílém domě.

Teroristé z Boko Haram už devět let podnikají na severovýchodě Nigérie krvavé útoky proti civilistům, které připravily o život tisíce lidí. Některé z frakcí Boko Haram se hlásí k Islámskému státu. Buhari dnes Trumpovi poděkoval za "velkou pomoc", kterou Washington Nigérii poskytuje, a za boj Spojených států proti terorismu ve světě.

Trump africkému hostu připomněl, že Spojené státy ročně poskytují Nigérii finanční pomoc přesahující jednu miliardu dolarů (přes 21 miliard korun). Nigérie by podle Trumpa měla na oplátku odstranit bariéry v obchodu s USA a zajistit, aby obchodní výměna byla rovnoprávná. "Dlužíte nám to," poznamenal prezident.

Americký prezident Donald Trump je přístupný dojednání nové jaderné smlouvy s Íránem. Řekl to dnes novinářům na tiskové konferenci v Bílém domě. Pokud by ale USA nynější smlouvu s Teheránem vypověděly, nepovažoval by to šéf Bílého domu za negativní signál pro budoucí jednání s Kim Čong-unem o jaderném programu KLDR.

"Myslím, že by to byl správný signál. Během sedmi let smlouva vyprší a Írán bude moci pokračovat ve vývoji jaderných zbraní," řekl prezident. Odmítl však prozradit, zda Spojené státy opravdu do 12. května od smlouvy s Íránem odstoupí, jak Trump pohrozil. Bílý dům uvolnění sankcí schvaluje každých 120 dní a Trump se musí k případnému dalšímu období vyslovit právě do 12. května. "Uvidíme, co se stane," řekl prezident.

Nynější situace kolem íránské jaderné smlouvy je podle Trumpa nepřijatelná. "Nesložili ruce do klína. Odpalují rakety, prý kvůli televizním přenosům. To si tedy nemyslím," řekl Trump novinářům. "To ale neznamená, že nevyjednáme skutečnou dohodu," poznamenal.

O íránské dohodě jednal s Trumpem minulý týden francouzský prezident Emmanuel Macron při státní návštěvě ve Washingtonu. Po setkání Macron prohlásil, že nevylučuje vyjednání nové podoby dokumentu. Stávající dohodu ale zcela opustit nechce, naopak navrhuje její rozšíření. Írán ale jakékoli změny v dohodě vylučuje, odmítá také její rozšíření.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Donald Trump Írán Boko Haram

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy