Bílý dům překročil hranice? Kritika od Johna McCaina nás nezajímá, stejně umírá, tvrdí

Washington - Poměrně tvrdě odbyla kritiku republikánského senátora za Arizonu Johna McCaina speciální poradkyně Bílého domu Kelly Sadlerová. Podle ní McCainova kritika nikoho nezajímá, protože senátor stejně umírá.

John McCain se do Donalda Trumpa pustil na stránkách své nové knihy, která má vyjít tento měsíc. Podle McCaina Trump neuznává americké hodnoty, podlézá diktátorům, očerňuje tisk, uzavírá Ameriku uprchlíkům a ignoruje lidská práva.

Podle McCaina je Trump ješitný, „Pochlebováním si ho spřátelíte, kritikou znepřátelíte.“

Od McCaina si vyslechla kritiku i Gina Haspelová, Trumpova kandidátka na ředitelku CIA, tu považuje McCain za dobrou patriotku, ale vzhledem k tomu, že byla kdysi zapojena do programu mučení a to jí prý morálně naprosto diskvalifikuje.

McCain také vyjádřil poněkud morbidní přání. Nechce, aby mu Trump šel na pohřeb.

Bílý dům se k McCainově kritice nevyjadřoval. Až nyní se speciální poradkyně Kelly Sadlerová na jedné schůzce měla podle webu The Hill vyjádřit, že McCainova nikoho nezajímá, protože stejně umírá.

To vyvolalo vlnu pobouření. McCainova manželka Cindy okomentovala celou věc na svém tweetu „Mohu vám připomenout, že můj už má pět dětí a sedm vnoučat?“

Sadlerová se již telefonicky dceři senátora Meghan omluvila.

McCain patří mezi stálice americké politiky. Narodil se v roce 1936. Během služby v námořním letectvu byl sestřelen nad Vietnamem a při pobytu v zajetí ochrnul. Později se naučil znovu chodit.

Senátorem je od roku 1987 a patří mezi takzvané jestřáby tedy politiky, co prosazují tvrdé postoje a vojenské akce. V roce 2008 kandidoval na prezidenta USA, byl však poražen Barackem Obamou.

Vloni v červenci mu byl diagnostikován zhoubný nádor mozku. Lékaři mu tehdy předpověděli maximálně rok života.

 Spory s Trumpem se táhnou léta. McCain vyčítá Trumpovi jeho „neamerický“ styl politiky a naopak Trump se vysmál McCainovu zajetí.

„John McCain není válečný hrdina. Stal se válečným hrdinou, protože se nechal zajmout. Mám rád lid co se nenechají zajmout,“ prohlásil Trump na účet McCaina v roce 2015.  

 

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

John McCain Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy