Kandidátku na šéfku CIA podpořil už druhý demokrat, hlasování přesto bude těsné

Washington - Podporu Gině Haspelové, kterou prezident Donald Trump nominoval na post ředitelky Ústřední zpravodajské služby (CIA), vyjádřil dnes už druhý demokratický senátor. Po západovirginském senátorovi Joeovi Manchinovi ji podpořil také Joe Donnelly z Indiany. Počet demokratů v Senátu USA podporujících Haspelovou se tak vyrovnal počtu republikánů, kteří ji odmítají, informovala agentura AP.

Haspelovou, jejíž nominace u řady senátorů kvůli její roli v rámci programu drsných výslechových metod vyvolává pochybnosti, musí do funkce potvrdit Senát USA.

Senátor Donnelly dnes řekl, že se rozhodl kandidátku prezidenta Trumpa podpořit po "náročné, upřímné a široké diskuzi". "Domnívám se, že se poučila z minulosti a že CIA pod jejím vedením může pomoci naší zemi čelit vážným mezinárodním hrozbám a výzvám," dodal senátor s odkazem na kritiku, které Haspelová čelí kvůli své roli v programu výslechových metod praktikovaných CIA po atentátech z 11. září 2001.

Očekává se, že hlasování o Haspelové, která byla pověřena vedením CIA po odchodu bývalého ředitele Mika Pompea do čela ministerstva zahraničí, bude velmi těsné. Už nyní je jasné, že ji nepodpoří dva republikáni: kentucký senátor Rand Paul a arizonský zákonodárce John McCain. Veterán vietnamské války McCain, který se kvůli boji s rakovinou hlasování zřejmě vůbec nezúčastní, navíc vyzval své kolegy, aby hlasovali proti potvrzení Haspelové do čela CIA.

Pokud by s výjimkou Paula a při McCainově nepřítomnosti všichni republikánští senátoři pro Haspelovou hlasovali, byl by pro její potvrzení do funkce šéfky CIA potřeba nejméně jeden hlas demokratů. Ti mají ve 100členném Senátu spolu se dvěma nezávislými zákonodárci 49 křesel a republikáni 51. V případě patové situace může do hlasování zasáhnout také viceprezident Mike Pence, který je z titulu své funkce předsedou Senátu.

Haspelová byla během středečního nominačního jednání v senátním výboru pro tajné služby podrobena opakovaným otázkám na svůj postoj k drsným výslechovým metodám. Prozatímní ředitelka, která pro CIA pracuje 33 let a mimo jiné odpovídala za provoz tajné věznice v Thajsku, uvedla, že zpravodajská služba pod jejím vedením neobnoví kritizovaný výslechový program. Přímé odpovědi na dotaz, zda považuje metody používané v tajných věznicích CIA po 11. září 2001 za nemorální, se však vyhnula.

Související

Sídlo BIS

Čučkaři z BIS? Koudelka v USA převzal cenu CIA za zahraniční spolupráci

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka počátkem března v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) převzal ocenění za zahraniční spolupráci. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN), kterým to potvrdil Koudelka i premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň se potvrdilo, že Koudelka se při Babišově návštěvě Spojených států spolu s premiérem setkal s ředitelkou CIA Ginou Haspelovou.

Více souvisejících

Gina Haspelová (CIA) CIA Donald Trump Senát USA

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 29 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy