Brazilský prezident Temer přistoupil na požadavky stávkujících řidičů

Sao Paulo - Brazilský prezident Michel Temer oznámil, že přistoupil na požadavky řidičů kamionů, jejichž stávka už týden ochromuje zemi. Prezident v televizi ohlásil, že klesne ceny nafty, která zůstane nezměněná po 60 dnů. Po uplynutí této doby se ceny pohonných hmot mají stanovovat každý měsíc. Řidiči kamionů mají být podle prezidenta také osvobozeni od některých poplatků za používání dálnic.

"Udělali jsme z naší strany gesto, abychom zmírnili problémy a utrpení (obyvatelstva). Opatření, kerá jsem ohlásil, odpovídají na požadavky, které nám byly předloženy," prohlásil šéf státu, jehož postup v krizi čelí kritice jak zprava, tak zleva.

Z prezidentových slov podle agentury AFP vyplývá, že cena nafty klesne o asi 12 procent.

Řešení situace se ještě v neděli zdálo v nedohlednu, když se většina řidičů nevrátila do práce, přestože se v sobotu objevily zprávy o ukončení stávky v reakci na krok prezidenta, který nařídil armádě proti silničním blokádám zasáhnout.

Policie nechala odtáhnout 132 z 529 kamionů, které blokovaly silnice. Nákladním automobilům se tak podařilo dovézt potřebné zásoby paliva alespoň armádě a policii.

Stávka řidičů kamionů způsobila nedostatek paliva na čerpacích stanicích i zboží v obchodech.

Řidiči protestují kvůli nárůstu cen nafty a tvrdí, že mají v plánu v demonstracích pokračovat, dokud se ceny pohonných hmot nesníží.

Protestů proti rozhodnutí státní společnosti Petrobras znovu zdražit naftu se po celé zemi zúčastnilo na milion lidí, kteří uspořádali blokádu silnic na asi tisícovce míst. Podle místního listu Folha de Sao Paulo stávka od svého začátku 21. května způsobila ztráty téměř tři miliardy dolarů (66 miliard Kč).

Cena nafty se v Brazílii od roku 2016 do letoška téměř zdvojnásobila.

Některá brazilská města včetně největšího Sao Paula vyhlásila kvůli nedostatku paliv způsobenému blokádou stav nouze. Kvůli neprůjezdným zásobovacím cestám začaly v některých obchodech docházet potraviny a lidé ve velkém nakupovali zásoby. Zavřena byla řada škol, aerolinky zrušily desítky letů a některé podniky přerušily činnost.

Související

Více souvisejících

Brazílie Michel Temer řidiči stávka

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy