V Salvadoru praskla šokující korupční aféra, na exprezidenta je vydán zatykač

San Salvador - V Salvadoru vypukla rozsáhlá korupční kauza, která nemá obdoby. Obvinění čelí exprezident Mauricio Funes (58). Zatykače byly vydány i na tři desítky jeho spolupracovníků a rodinných příslušníků.

"Ve vládě Mauricia Funese se odehrály vážné a šokující případy korupce, kdy se z veřejných zdrojů ztratilo 351 milionů dolarů," uvedl salvadorský nejvyšší státní zástupce Douglas Meléndez.

Funes byl prezidentem Salvadoru v letech 2009 až 2014 jako první levicově orientovaný prezident v dějinách této latinskoamerické země. Od roku 2016 žije v exilu v Nikaragui. Tvrdí, že jeho stíhání je politicky motivované a že za ním stojí současná vláda prezidenta Salvadora Sáncheze Ceréna.

Obvinění z korupce čelily v posledních letech ještě další dvě bývalé hlavy Salvadoru. Francisco Flores, který úřad prezidenta zastával v letech 1999 až 2004, zemřel v roce 2016 během čekání na proces kvůli zpronevěře 15 milionů dolarů. Za vlády Tonyho Sacy, který zemi vedl těsně před Funesem, zmizelo ze státní kasy na 246 milionů dolarů.

Související

Ilustrační foto

Tropická bouře Amanda pustošila Střední Ameriku, nejméně 14 mrtvých

Na Guatemalu a Salvador udeřila v neděli tropická bouře Amanda, která si tam vyžádala nejméně 14 životů. Kvůli silnému větru a dešti na mnoha místech vypadly dodávky proudu a některé řeky se vylily z koryt. Jedná se o první tropickou bouři letošní sezóny v Tichém oceánu, napsala agentura AFP.
zbraně

Krize v Salvadoru vyvolává obavy, prezident poslal do parlamentu vojáky

V Salvadoru se vyhrotil spor mezi prezidentem Nayibem Bukelem a parlamentem této středoamerické země, který ovládá opozice. Za přítomnosti vojáků uvnitř parlamentu dal prezident poslancům týden na to, aby schválili záměr vlády získat půjčku od středoamerické rozvojové banky na boj s kriminálními gangy. Na výzvu prezidenta se také v neděli před parlamentem sešly tisíce Bukeleho příznivců. Obavy z vývoje v Salvadoru vyjádřily mimo jiné USA i Evropská unie.

Více souvisejících

San Salvador Korupce Mauricio Funes (San Salvador)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy