Spor USA s Kanadou graduje. Trump nevydýchal summit G7, jeho poradce hrozí peklem

Washington/Otawwa - Summit nejvyspělejších ekonomik světa G7 skončil už v sobotu, americký prezident Donald Trump ale dál posílá rozhořčené tweety. Spor o americká cla na dovoz oceli a hliníku se tak dál vyostřuje..Kanada si za slovy svého premiéra stojí.

Trump odletěl ze summitu G7 dříve. Kanadský premiér Justin Trudeaua posléze na tiskové konferenci řekl, že se Kanada nenechá komandovat.

"Je mi líto, ale nemůžeme dopustit, aby naši přátelé - nebo nepřátelé - nás v záležitostech obchodu nadále využívali," napsal dnes Trump. Dodal, že musí dbát na zájmy amerických pracovníků. V jiném tweetu zase kritizoval některé země EU, že na rozdíl od USA málo přispívají do rozpočtu Severoatlantické aliance. "Německo na NATO (pomalu) platí jedno procento HDP, zatímco my platíme čtyři procenta mnohem většího HDP. Chráníme Evropu (což je dobré) za cenu velkých finančních ztrát, a pak nás nespravedlivě natírají kvůli obchodu. Změna je na dohled!" napsal Trump v Singapuru.

Zmínil i schodek zahraničního obchodu USA, který podle něj není k Američanům spravedlivý. "Proč bych měl jako prezident Spojených států dovolit zemím pokračovat ve vytváření masivních obchodních přebytků, jak to činily desetiletí, když za to naši farmáři, pracovníci a daňoví poplatníci musejí platit tak velkou a neférovou cenu?" čílí se Trump.

Obchodní poradce Bílého domu Peter Navarro v rozhovoru s televizí Fox News Trudeauovo chování kritizoval a prohlásil, že na kanadského premiéra už v pekle čekají. "Pro všechny zahraniční předáky, kteří na prezidenta Donalda Trumpa vytáhli politiku zlých úmyslů a pak se ho při odchodu snaží bodnout do zad, je v pekle připraveno zvláštní místo," řekl Navarro s tím, že přesně takto zle se Trudeau zachoval. Prohlásil také, že kanadský premiér Trumpa oklamal, aby socialistické komuniké lídrů skupiny G7 podepsal.

O bodnutí do Trumpvých zad v CNN hovořil také prezidentův ekonomických poradce Larry Kudlow. "Byla to zrada," řekl Kudlow s tím, že Trudeau svým komentářem, kterým mířil na domácí publikum, uškodil celé skupině G7. "Měl by to vzít zpět," dodal.

Proti kritice na adresu Trudeaua se ohradily velké kanadské noviny. "První část jednání protrucoval, pak dal své delegaci souhlas k podpisu vágního summitového komuniké, pak dostal záchvat vzteku a roztrhal to," napsal deník Toronto Star o Trumpově počínání na vrcholné schůzce. 

Trudeaua po sporu s Trumpem podpořili mimo jiné šéf kanadských opozičních konzervativců Andres Scheer či nově zvolený ministerský předseda kanadské provinci Ontario Dough Ford. "Stojíme po boku premiéra a kanadského lidu," napsal Ford na twitteru.

Související

Joe Biden

Biden veřejně označil Trumpa za usvědčeného zločince

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil svého volebního rivala Donalda Trumpa za usvědčeného zločince. Učinil tak poprvé poté, co byl Trump minulý týden soudem shledán vinným v případu uplácení a podvodu. Informovala o tom agentura na AFP.

Více souvisejících

Donald Trump G7 clo USA (Spojené státy americké) EU (Evropská unie) NATO Německo Justin Trudeau Peter Navarro (ekonom)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy