Jste závislí na Facebooku? Váš profil může být zneužit k politické propagandě

Washington - Jste závislí na užívání sociálních sítí? Nedokážete si sednout s kamarády nebo rodinou k jednomu stolu, aniž byste nemuseli okamžitě lovit své chytré mobilní telefony a chatovat se svými přáteli na Facebooku? Určitě se mezi vámi objeví dost těch, kteří odpoví kladně. Stejný problém řeší i studentka medicíny na University Concordia Kathryn Jezer-Mortonová, která se prostřednictvím serveru Theconversation.com podělila o svůj vlastní přístup k sociálním sítím.

"Jako výzkumná pracovnice se zaměřením na online prostředí jsem se rozhodla zanalyzovat sama sebe, respektive to, co mě motivuje k přihlašování se na sociální sítě. Řešila jsem i ty na první pohled nejméně relevantní detaily, jako jsou například posouvání počítačovou myší, konverzaci s neznámými lidmi, nebo dokonce design samotného Facebooku, případně Twitteru atd.," vysvětluje Mortonová.

To, co Mortonová zjistila, jí nakonec překvapilo. Došla totiž k závěru, že uživatelé sociálních sítí jsou z převážně části kritičtí k systémům, jichž jsou součástí. Virtuální prostředí se pak pro ně stává jakýmsi rájem, v němž mohou dát maximální průchod všem svým emocím, které v běžném životě zadržují. Taktéž se tam mohou sdružovat v takových skupinách, jež jim samotným vyhovují.

Nejen Mortonové ale i odborné veřejnosti však stále víc dochází, že dáváním hlavy do písku před palčivými otázkami, které se točí okolo sociálních sítí, je cestou do pekel. Lidé, pro které se počítačové prostředí stává jakousi cestou do jim vysněného světa, se pak stávají stejně závislými, jako jsou alkoholici, patologičtí hráči, případně i workholici.

Rizika sociálních sítí

O počítačové gramotnosti a rizicích užívání sociálních sítí už vyšlo tolik článků, že by bylo až zbytečné je znovu připomínat. Ačkoliv si to ne každý vzal k srdci, tak minimálně většina z nás alespoň ví, že by neměla lidem, které zná pouze z počítačového prostředí, poskytovat své intimní fotografie, svou adresu, případně že by neměla věřit všemu, co se dozví z internetových diskuzí.

S globalizovaným světem a s technickým vývojem, který přináší rok, co rok, nové výdobytky však dochází k novým problémům. Například Facebook, který donedávna sloužil jako prostředí pro sdílení fotek své rodiny a svých přátel, případně k navazování nových vztahů a ke sdružování do skupin, prostřednictvím nichž lze hledat pracovní místa apod., se v poslední době stal doslova nástrojem politické propagandy.

Příkladem je nedávný skandál, kdy Facebook poskytl osobní data 50 milionů uživatelů Facebooku britské společnosti Cambridge Analytica, která stála nejen v pozadí prezidentské kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa, ale i britského referenda o vystoupení z EU. Je pouhou náhodou, že obě hlasování skončila přesně naopak, než se původně očekávalo? Obavy z ovlivnění výsledků voleb se pak následně obávali i Irové, u nichž nedávno proběhlo referendum o legalizaci potratů, která ale skončilo podle očekávání kladným výsledkem.

Související

Více souvisejících

Facebook Mark Zuckerberg (majitel sítě Facebook)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Biden něco tají? Nezveřejnil všechny podrobnosti dohody s Hamásem, tvrdí Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že prezident USA Joe Biden při představování plánu na ukončení války v Pásmu Gazy zveřejnil jen některé podrobnosti. Uvedl to v pondělí mluvčí izraelské vlády David Mencer, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy